Термини описващи марковите парфюми

Какво представляват парфюмите? Това е въпрос, които може би много хора преди време са си задавали. Всъщност те са разтвор, съставен от различни съставки. Всички парфюмиимат най-много около 300 съставки, а когато са комбинирани и изложени на въздух те създават уникални ухания. Сложността и загадъчността на парфюмите се крие в разбирането на основните им термини.

Семейства аромати в парфюмите

Парфюмните семейства определят посоката на аромата. Семействата предизвикат емоционална реакция към всеки индивид, който ги помирише. Според техните ухания семействата се делят на цветни, плодови, алдехидни, ориенталски, шипвори и дървесни.

Нотки

Парфюми имат три ароматни нотки, които определят най-точно същността им. Връхните нотки предоставя първоначалният аромат, в рамките на 10 до 30 минути. Лимон, портокал и бергамот са примери за връхни нотки. След това се разкриват средните или сърдечни нотки, които траят от 10 до 45 минути. Тези са меки и плътни, а пример примери за сърдечни нотки са жасмин, роза и подправки. Базисните нотки осигуряват дълготрайния аромат на парфюма. Те се изпарява най-бавно, а тяхната продължителност е до 24 часа след първоначалното нанасяне. Пачули, сандалово дърво и мускус са типичен пример за базови нотки.

Етерични масла

Етеричните масла са много концентрирани масла, като именно те са отговорни за променливия характер на мъжките и дамски парфюми. Растения, животни и синтетични съединения са всички източници на етерични масла.

Разреждане

Етерични масла, използвани за създаването на парфюми се разреждат с алкохол или вода, за да се намали интензивността на аромата им. Парфюми екстракт, Eau De Parfum, Eau De Toilette и одеколон са четири нива на разреждане. Като екстракт парфюмите са с най-високо ниво на етерични масла, най-трайни и най-скъпи са те. След това са Eau De Parfum, които издържат до 12 часа и следващите по-високи цени. След тях се нареждат Eau De Toilette, които са с продължителност на аромата между 6-8 часа и одеколоните, които пък са най-евтини и най-малотрайни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 8 = 1

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.