Увеличава се процентът на децата със затлъстяване

Все по-често се срещат деца, които са с наднормено тегло, а някой от тях дори страдат от затлъстяване. Това е един много сериозен проблем за здравето на най-малките, като ние възрастните трябва да поемем отговорността за това. Въпросът не е само до теглото, което може бързо да се свали като изпратим децата да поиграят навън, причините за затлъстяването са доста по-дълбоки.

През 1995 година едва 18,9% от децата между 12 и 15 години са били с наднормено тегло, докато сега този процент достига близо 60, което е доста стряскащо. В това няма нищо случайно, като се има в предвид, че преди години можехме да видим играещи навън деца и то на големи групи, а сега тази картина остана само в спомените ни. По-скоро можем да види по-голяма група деца, които са в някоя компютърна зала. Футболът например за тях означава не да вземат топка и да играят на стадиона, а да пуснат компютъра и да играят FIFA.

Децата напълняват, защото родителите им ги тъпчат с изключително вредни храни. Не е рядко срещана гледка майки и бащи да купуват хамбургери и пържени картофки на децата си в комбинация с газирани напитки. Оправданието им: „Вкусни са и децата ги обичат.“ Вкусът на децата се възпитава, те ще консумират такива храни, с които са свикнали още от най-ранната си възраст.

По-пълните деца според много от възрастните са по-сладки, а митът че слабите деца са по-болнави е напълно грешен. Дебелите деца са потенциални дебели юноши и като възрастни те също ще бъдат с наднормено тегло. Старите схващания, че когато пораснат ще отслабнат в днешно време не отговарят на истината. Тези деца не са свикнали на интензивен живот, те не тренират и не играят навън и да се възпита такъв начин на живот след като те от малки не са свикнали с него е почти невъзможен.

Трябва да се огледаме наоколо и да видим, че всяко следващо поколение е по-пълно от преходното и да направим всичко, което е по силите ни да нарушим тази опасна тенденция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 + = 7

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.