Как да зареждаме батерията на лаптопа си

Да имате лаптоп, без батерия е като да притежавате чудесна спортна кола, но да живеете в държава от третия свят, където няма асфалтови пътища, по които да я карате.

За да се възползвате максимално дълго от удобството да използвате вашия лаптоп като преносим компютър, без да ви се налага да закупувате нова батерия, ще трябва да спазвате някои елементарни правила.

Почти всички съвременни батерии за лаптоп са литиево-йонни. За разлика от старите Ni-Mh батерии, литиево-йонните могат да се зареждат и разреждат, без да е необходимо да се изчаква батерията да се изтощи или зареди докрай. Животът на литиево-йонните батерии зависи най-вече от броят на цикълите на зареждане, които обаче са минимум няколко хиляди, така че това едва ли би трябвало да ви притеснява. Бърза сметка показва, че ако зареждате лаптоп батерията си по 2 пъти на ден, то за 3 години ще направите около 3 хил. цикъла, което е съвсем поносимо за повечето съвременни батерии.

Така че, ако и вашият лаптоп работи с литиево-йонна батерия, можете да го включвате в контакта и да го зареждате по всяко време. Също така не е проблем да го държите постоянно вкключен в електрическата мрежа, когато работите. Това няма да намали живота на вашата батерия за лаптоп.

За сметка на това топлината може да подейства негативно на живота и капацитета на лаптоп батерията. Така че, ако преносимият ви компютър загрява или работите в много топла стая (над 32 градуса), то в такъв случай може да вадите батерията от лаптопа, когато той е включен в контакта и да я оставяте на хладно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 9 = 18

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.