Изборът между счетоводен софтуер и счетоводител

Както всички знаем, счетоводството е много важен компонент на всеки бизнес. Той обхваща потока от сделки, следи разходите, осигуровки и данъци, дължими към правителството. С негова помощ, бизнесът също може да оцени собствените си сили и потенциал. Тази функция обикновено се поема от един или повече счетоводители.

Има собственици на бизнес, които имат желанието да намалят броя на служителите си и предпочитат да управляват сметките на бизнеса им сами. Това е възможно с помощта на счетоводен софтуер.

Въпреки това е необходимо да се използва счетоводители за мониторинг на бизнес сметки и транзакции. Нека се опитаме и да направи сравнение между това, което всеки може да направи.

Използване на счетоводен софтуер

Разнообразието от софтуери не е малко, те могат да покрият всякакви изисквания. Има два основни типа на софтуер. Първият тип е традиционно инсталиран софтуер, който може да бъде достъпен само от един компютър или локална мрежа. Другият тип може да бъде достъпен чрез Интернет, той е известен като онлайн или Интернет счетоводен софтуер..

Самостоятелното използване на счетоводен софтуер изисква много счетоводни познания. Всеки може да го използва, като се има предвид, че е правилно обучен, но не всеки може да бъде счетоводител. Стига да желаете може да си закупите софтуер, да обучите човек от персонала, или Вие самите да се нагърбите с тази задача и да водите счетоводството си сами. Самия процес ще Ви отнема много време, но софтуера ще върши повечето работа за Вас.

Наемането на счетоводител

Счетоводител е обучен професионалист, който се грижи за всички счетоводни процеси.

Можете да наемете щатен счетоводител или счетоводна къща. Това е допълнителен разход за фирмата, но е не лошо решение за бизнеса. Проблемите при щатните счетоводители са, че по тях има много разходи – заплати, работно място и т.н. Счетоводители от счетоводна къща са по- евтиния вариант, но ще Ви ангажират по- често, ще трябва да водите комуникация с тях, да им носите и взимате документи, да се консултирате и други.

Третият възможен вариант е да наемете счетоводна къща, която използва счетоводен софтуер.

Така човека от Вашия персонал, който ще работи със софтуера ще има подкрепата на професионални счетоводители. Този вариант ще предостави на Ваше ползване повече от един счетоводен специалист. Ще Ви струва по- евтино от наемането на щат на специалист, но и няма да има нужда да носите документите до счетоводната къща, защото те ще ги получават автоматично през софтуера.

Всеки от изброените варианти има своите плюсове и минуси и в зависимост от Вашите нужди и изисквания можете да изберете всеки от тях.  Първият е най- удачен от гледна точна на спестяване на разходи, но последния е най- практичен и по- икономичен от втория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 3 = 7

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.