Слънчеви колектори – неизчерпаема еко енергия

Замисляли ли сте се колко голяма вреда нанасяме на околната среда в сремежа си да добием така необходимите ни енергиини източници – нефт, газ, въглища, руда и други?

Основната вреда, която нанасяме на околната среда е в моментите, когато се добиват полезните изкопаеми, богати на енегия и които след това се преработват, за да можем да добием ние тази енергия. Заради високия процент на замърсяване на околната среда и с цел опазването й еколозите и много други хора търсят нови енергийни източници с неизчерпаеми ресурси, за разлика от настоящите. Един от тях е слънчевата светлина, която се усвоява благодарение на слънчеви колектори. С други думи това са соларни системи, които абсорбират и преработват слънчевата радиация в топлинна енергия, с която всеки от вас е свикнал. Тези системи са изградени от кръгли панели съставени от тръби със специално покритие, което поглъща лъчите. Тези тръби са двустенни и пространството между тях е във вакуум, а това е и основната причина топлинните им загуби да бъдат минимални, защото вакуума е най-добрия изолатор.

Преди да монтирате закупените от вас колектори с „Heat Pipe” тръба или с термосифон, подберете най-доброто място, където слънцето ще ги огрява максимално дълго време. Не е желателно около тях да има обекти, които да им хвърлят сянка и така да намалят процента им на изключително добра работа. По ваше желание, можете да ги монтирате на покрива или на двора в къщата ви, но ако не живеете в къща е добре да бъдат на покрива. Независимо дали сте избрали колектори с термосифон или с „Heat Pipe” тръба те да се монтират под определен ъгъл, за да повишите по този начин ефективността им. Трябва да вземете под внимание също и това в кое полукълбо се намирате. Ако сте в северното трябва да ги поставите на юг, а ако сте в южното на север, така соларните панели ще бъдат максимално огрети от слънцето.

Слънчевите колектори са технология, която тепърва ще навлиза във всяко едно домакинство и ще доказва отличните си качества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.