Марки кафе в България

Кафето е любима напитка в България, чийто пазарен дял е вторият по-големина сред общия обем на напитките у нас. Независимо от икономическото състояние, продажбите му запазват позиции и дори отчитат ръст в последните години, обещавайки благоприятна тенденция за неговото развитие в бъдеще. В търговската мрежа има голямо разнообразие от марки кафе, видове и разфасовки, но е трудно да бъде определен един ясно изразен лидер. Пазарните дялове се разпределят главно между няколко основни играча, които печелят доверието на голям част от потребителите с разнообразни предложения. На този етап, според доклада на Нилсен България, най-продавано е мляното кафе, на което се падат 59% от продадените количества, следвано от разтворимото (инстантното) кафе, кафето на зърна и най-новия продукт – капсулите кафе, чийто дял е около 3%. Първите два вида кафе се консумират основно у дома, а капсулите – предимно на работното място.

Една от най-известните и водещи марки, която предлага пълен асортимент на по-горе изброените разновидности на кафето, е Lavazza. По данни на компанията, кафе Lavazza една от най-разпространените и познати марки с пазарен дял в стойност 7%, което я нарежда на втора позиция в България. Интересен е фактът, че освен популярна марка в  повечето заведения в страната, Lavazza държи 80% от местния „премиум” пазар. А по отношение на капсулните системи, на пазара към момента има над 10 000 кафе машини Лаваца, което води до разпространението на 15 милиона капсули годишно.

Друг изразен лидер на пазара в България е NESCAFÉ. В световен мащаб вече повече от 70 години NESCAFÉ  бива определяна като най-предпочитаната марка кафе. По данни на МЕМРB България NESCAFÉ  е установен пазарен лидер и у нас с 80% пазарен дял в стойност на общия пазар на кафе за миналите две години. Днес, години след създаването й, марката се е превърнала в нарицателно за инстантно кафе. У нас NESCAFÉ се разпространява от „Нестле България”, която на местно ниво предлага голям асортимент от кафе в различни сегменти като еспресо кафе, разтворимо кафе и кафе-системи. Освен традиционните разновидности на кафето и различните варианти за достъпно и луксозно кафе, NESCAFÉ предлагат и така нареченото NESCAFÉ 3в1, NESCAFÉ 2в1, NESCAFÉ Cool, които са изключително популярни в България.

„Якобс Монарх” от своя страна също държи голям пазарен дял в страната. Компанията удовлетворява вкусовите предпочитания на българския потребител за мляно кафе с по-горчив вкус и с по-високо съдържание на зърна от сорта „Робуста”. „Якобс Монарх”  предлага основно 2 разновидности кафе в България – „Якобс Монарх Класик,  по-ароматно кафе с високо съдържание на „Арабика”, и „Якобс Монарх Интенз”, което е с по-горчив и наситен вкус. Производител на „Якобс Монарх” е компанията  „Крафт Фуудс”, която се нарежда в челните позиции по продажба на кафе у нас и с марката „Нова Бразилия”, предпочитана от потребителите заради по-достъпната й цена.

Популярно сред българските потребители е и италианското еспресо Caffe MOAK. Кафе Моак разполага с няколко различни бленда от средния и високия сегмент еспресо кафе на зърна. Марката е също подкрепена от богато асортимент от рекламни материали и средства за визуална комуникация на предлаганите продукти. Фирма Геник разпространява в България Caffe MOAK от края на 2007 г. Освен доставка на продуктите, Геник предоставя на клиентите си безплатна професионална техника – еспресо машини, осигурява безплатно техническо обслужване и различни маркетингови решения.

Като втория по големина пазар за напитки в България, пазарът у нас предлага множество марки кафе и разновидности. Всички те се борят да задоволят изискванията на потребителите по отношение на качеството на продуктите. Това, което обаче е факт за българина е, че както в много отношения, така и при кафето е традиционалист. Потенциални възможности за промяна на разпределението на пазарните дялове има в новите форми и видове кафе, които могат да привлекат нови потребители и да осигурят разместване на сегментите на пазара.

Полезна информация за дистрибуцията на кафе и кафемашини в България, рецепти за приготвяне на кафе, история и любопитни факти за популярната напитка можете да намерите на адрес https://genik.eu.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.