Платка – Arduino Mega

Arduino Mega е една платка, която съдържа в себе си един микро контролер, няколко усилвателя, малко резистори, диоди и кондензатори, други джаджи от техническата сфера и всичко събрано върху платка от порядъка на няколко квадратни сантиметра. Какво може да направи въпросната Arduino Mega? Като цяло възможностите за приложението на тази платка в практиката са безкрайни. Ако Вие сте любител в областта на електрониката и роботиката и имате желание и интерес да изобретявате различни електронни съоръжения то със сигурност Arduino ще Ви помогне. С помощта на тази платформа и изключителните възможности на микроконтролерите тя може да осигури блок за управление на различни системи. Нека дадем няколко примера:

  1. Arduino Mega може да бъде използвана като „мозък“ за робот от ниско или ниско-средно ниво, който да извършва даден тип операции, като например да проследява оцветена линия, да различава цветове, да разпределя предмети по даден критерий и т.н. В първия случай, когато говорим за проследяване на оцветена линия можете да участвате в състезания, които се организират всяка година. Целта е да създадете робот количка, който да следи определена писта, която е оцветена в черно и е на бял фон. Много хора използват Arduino Mega за мозък на тази количка робот, тъй като платформата осигурява бърз обмен на информацията и така количката може да маневрира лесно и с бързина по пистата, което е и целта на състезанието.
  2. Arduino Mega може да бъде използвана за различни съоръжения в практиката, като устройства, които преобразуват сигнали с цел промяна на честотата на даден сигнал или други. Такива устройства има навсякъде около нас – в телевизорите, в автомобилите от по-ново поколение, в детските играчки и много други.
  3. Отново стигаме до любителската страна на нещата. Платформата Arduino Mega може да се използва за реализацията на усилватели за музика, каквито много любители изработват ръчно в домовете си, за да се радват на озвучение точно каквото те искат.

Разбира се това са само малка част от примерите, които могат да бъдат дадени по отношение възможностите на платформите Arduino, които са доста и са от различни серии. Скоро се очакват и нови представители от компанията производител на хитовата платка Arduino, които да предложат още повече възможности на любителите. Като цяло за управлението и работата с тази платформа не е необходимо да имате специфични познания или определена квалификация. Нужно е да искате и да се развивате в областта на електронните технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


5 + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.