Помпане на гуми с азот

Помпането на гуми с азот нашумя в България през последните 2-3 години и все повече ще се говори за него.

Важно е да знате, че помпането на гуми с азот не е ново – използва се от много години при гумите на състезателни коли и мотори, самолетни гуми и при гумите на пътностроителни и минни машини. Самолетната и космическите индустрии ползват азот, т.к. той запазва налягането на гумата при температурни промени и натоварване, също намалява окислението на гумените съединения. При автомобилните и мотоциклетни състезания се практува помпане с азот поради по-ниската влажност на азота от сгъстения въздух – в зависимост от влажността на въздуха налягането в гумите може да се промени драстично по време на състезания. При огромни машини също е предпочитано помпене с азот, за да се предотврати самозапалване на гумите, честа причина за което са големите натоварвания съчетани с дебели протектори.

Michelin, Googyear & Bridgestone одобряват ползването на азот при помпане на гуми.

Какво се случва?

Когато гумите на напомпани с въздух, той постепенно преминава през каучука на гумата, напр. при гумите на камионите, загубите през стените на гумите могат да достигнат и до 2 атмосфери на месец. Преминаването на кислород през гумата е причина за по-бърза корозия на метални елементи намиращи на близо – напр. алуминиеви и стоманени джанти. Загубите на кислород с времето се увеличават, т.к. вътрешността на гумата бива постепенно „разяждана“ от кислорода.

Защо помпането с азот е по-предпочитано?

Също както кислорода и азотът преминава през каучука на гумата. Преминаването, обаче е по-бавно – докато при помпането с въздух загубите при камиони могат да достигнат до 2 атмосфери за месец, за да бъдат достигнати същите загуби при гуми напомпани с азот трябва да минат 6 месеца. Азотът не предизвиква корозия и ръжда и не „съсипва“ каучука на гумата. Ползите от помпане на гумите с азот са:

  • по-малко загуба на налягане;
  • намалена корозия на колелата;
  • по-дълъг живот на гумата;
  • по-нисък разход на гориво.

Колко струва и заслужава ли си помпането с азот?

Вече в повечето сервизи предлагат помпане с азот. Помпането най-често е от бутилка, но скоро бутилките може и да излязат от употреба, т.к. в много държави в по-добрите сервизи вече се ползват апарати извличащи азот от въздуха около нас, като чистотата на азота е около и над 95%.

Цената варира между 2-5 лв. на гума.

Определно си заслужава помпане с азот, ако искате най-доброто за Вашия автомобил, но предимно на всесезонни гуми и летни гуми, за топлите месеци.

Помпането с азот намалявава разхода на МПС-то. При гуми напомпани с азот можете да намалите разхода на горививо с 3.3% на миля – загубите от неравноверно налягане в гумите са около 0.4% за всяка 1 атмосфера в четирите гуми по данни на US Department of Energy.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 5 = 4

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.