Лечение на остър панкреатит с помощта на здравословна диета

Състоянието, при което се възпалява задстомашната жлеза се нарича панкреатит. Съществуват два вида – остър и хроничен панкреатит. При първият вид болката е силна, но състоянието ви все още не се е влошило напълно и може да се предприемат мерки. Ако панкреатитът се е превърнал в хроничен проблем, тогава ще е трудно да се справите сами и трябва да се потърси професионална медицинска помощ. Хората, които се възстановяват от това заболяване и тези, които страдат от острата му форма трябва да спазват определена диета. Тя е препоръчана от експертите в областта, както и от хората, които са се възстановили благодарение на нея.

Храните богати на мазнини не трябва да се включват в диетата ви срещу панкреатита. 30 грама е максималното количество на мазнини, които са позволени за едно хранене. Ако можете да ограничите мазнините до 30 грама за целият ден това ще бъде още по-добре за вас, тъй като така ще дадете възможност на панкреаса да работи по-малко и няма да се натоварва. Прекалено мазните храни могат да предизвикат нова атака на панкреаса и отново ще се върнете към добре познатите болки. В диетата трябва да се включат храни, които са богати на протеини и въглехидрати.

Ако сте на диета срещу панкреатит не включвайте в нея сладките храни. Това е особено важно, ако нивото на глюкоза в кръвта е прекалено високо. Трябва да сте наясно, че една от свързаните болести с панкреатита е диабета. Ето защо сладките и мазните храни трябва да се избягват.

Проучванията показват, че консумацията на соеви продукти може да предотврати по-нататъшното увреждане на панкреаса. Подходящи за диетата са соевото мляко и соевото сирене тофу. Соята е полезна заради съдържанието на полиненаситени фосфатидилхолин в нея, който е силен антиоксидант и може да помогне дори при възпален панкреас.

Билките също могат да бъдат включени към диетата, като една от най-препоръчваните е Emblica Officinalis (индийско грозде, амла, амалаки). Това е традиционно растение използвано при методите на Аюрведа, като е изключително богато на витамини В и С. Други билки, които могат да ви помогнат при панкреатит са корените от джинджифил, от женско биле, жен-шен, кора от канела и корен от божур, като те могат да се комбинират с билки като хинап, кръглолистна урока и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


3 − = 2

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.