Откриха реставрирания Дом за възрастни близо до Стара Загора

Откриха реставрирания Дом за възрастни близо до Стара Загора

В края на ноември министърът на труда и социалната политика и Живко Тодоров откриха подновената сграда на Дома за възрастни хора, който се намира в Старозагорските минерални бани. Ремонтът е извършен по проект „Красива България” и възлиза на 520 000 лева, като 120 000 лева са съфинансирани от Общината. Домът е с капацитет 101 души. На този етап в него са настанени 86 възрастни, заради ремонтните действия.

На откриването присъстваха Иванка Сотирова, инж. Янчо Калоянов, Йордан Николов, областния управител на Стара Загора, Валерия Ботева, която е директор на :Красива България”.

Министър Тотьо Младенов оказа голяма помощ на града на липите, защото даде възможност на сегашното управление да навакса всичко, което бе загубено от миналия мандат. Живко Тодоров подчерта общите усилия, с които е открит обновеният Дом за стари хора. Ремонтът на сградата има много ползи, защото условията за живот на настанените са значително по – добри, добрата изолация спестява големи разходи за отопление, а работещите в дома ще бъдат в по – добра работна среда. Живко Тодоров обърна внимание и на перфектно свършената работа на фирмата изпълнител, която се е справила с ремонта качествено и е спазила крайните срокове.

През последните години са вложени 1,6 млн. лева по проект „Красива България” в града на поетите, а Общината е съфинансирала с 400 000 лева, отбеляза Тотьо Младенов.

Министърът с гордост поздрави екипа на „Красива България” и на Община Стара Загора за перфектно свършената работа в Дома за възрастни в Старозагорските минерални бани. В настоящия момент е отворена процедура за кандидатстване по тази програма за нови проекти, а необходимите документи трябва да се подадат до 28 януари 2013 година. Министър Младенов сподели своята радост, че преди известно време Община Стара Загора спечели и проекта „Помощ в дома”, който се отнася за лични асистенти на хора с увреждания. В града на правите улици ще се реализира един мащабен социален проект, който е свързан със създаването на 7 социални центъра за настаняване. Това се прави във връзка с деинституционализацията. Министърът на труда и социалната политика сподели още, че работещите служители в домове с делегирана от държавата дейност, ще се радват на увеличение на заплатите си с 10 % от началото на 2013 година.
След като отбелязаха откриването на Дома за възрастни хора близо до града на липите, министър Младенов и кметът Живко Тодоров направиха заедно първата копка на Общностния център за социална подкрепа, намиращ се на ул.„Подполковник Калитин“ 28 в града на поетите. Този проект възлиза на стойност 1 804 189 лв., от тях 1 543 339 лв. са безвъзмездно финансиране, а 335 850 лв. Идват от Общината. Центърът ще предоставя различни услуги на деца от 0-3 г. и 3-7 г, както и на техните родители. Строителството на Общностния център трябва да приключи до месец май 2013 г. Там ще бъдат извършвани различни здравни консултации и социални услуги на около 4500 деца и родителите им.

Източник: https://starazagorastz.org/министър-младенов-и-кметът-живко-тодо/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 4 = 9

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.