Алергии при кучето и на какво да обърнете внимание

Хората и домашните им любимци са забележително еднакви по много начини. Те са склонни да се движат на глутници или групи, да се разболеят от сходни болести, често в резултат на алергени или неприятни инфекции. Според зоопортал baubau.bg, алергиите при кучетата може да предизвикат драскане на кожата, хапане на лапичките и облизване.

В следващите редове ще разгледаме най-често срещаните алергии при кучетата и техните симптоми:

Сезонни алергии

Прашец, треви, плесен,прах, ухапване от насекоми са отговорни за проявата на признаци като парене, подуване и възпаление на определени части от тялото на кучето. Статиите в портал за животни baubau.bg напомнят, че те се проявяват бързо и понякога не са лесно разпознаваеми.

Бактериални алергии и ухапване от бълха

Тези безкрайно малки и неприятни същества, които наричаме бълхи могат да направят кучето ви толкова нещастно, особено през лятото. Достатъчно е само една бълха да се настани върху него и да раздразни кожата му. Това предизвиква зачервяването й, значителна загуба на част от козината, понякога гноясване. Лесно можете да разпознаете ухапаното от бълха куче, защото то започва усилено да се чеше, ближе, хапе. Това са най-често срещаните алергични реакции при четириногите ви любимци, но за щастие са лечими, ако реагирате навреме.

Контактни и хранителни алергии

Кучетата могат да бъдат необикновено чувствителни. Някои от тях често развиват непоносимост към определени храни. Според baubau.bg, спалното бельо, тъканите на килима или мъхът също могат да причинят зачервяване, гнойни пъпки, сълзене в очите и дразнене по лапичките.

Понякога храната, която давате на домашния си любимец може да се окаже голям проблем. Много често стомашно чревния такт на кучето се раздразва с мляко, говеждо, пилешко, соя, яйца, пшеница, суроватка и различни консерванти.
Последиците от алергията са много неприятни за кучето. Често се изразяват в повръщане, диария, метеоризъм, понякога и гърчове. Ако забележите подобни прояви, незабавно се обърнете към лекуващия ветеринар, за да прегледа животното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


3 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.