Активни или пасивни слънчеви колектори

Ако сте решили да си закупите слънчеви колектори и се чудите дали да изберете активната или пасивната система, настоящата статия ще ви запознае с основните предимства и недостатъци и на двата вида колектори.

Пасивните системи се наричат още колектори с термосифон. Те са най-широко разпространени на българският пазар, защото са сравнително по-евтини и лесни за монтаж и поддръжка. Трябва да се монтират на покрива или на някое друго удобно място, което не се засенчва. Задължително е колектора да е ориентира на юг за всички, които живеят в северното полукълбо и на север за всички, които живеят в южното полукълбо.

За нашата държава, която се намира в северното полукълбо колекторите трябва да са ориентирани на юг, за да бъдат възможно най-дълго време огрети от слънцето. Това важи както за пасивните колектори, така и за активните колектори с Heat Pipe технология. При пасивните колектори системата няма необходимост от допълнителна енергия. Това означава, че добитата енергия е 100% от слънцето. Така, че ако си закупите такъв колектор вие де факто си произвеждате абсолютно безплатна енергия и единствените ви разходи са инвестицията за закупуване и поддръжка на колектора. Недостатък на тази система е, че през студените зимни месеци не може да осигурява достатъчно енергия за затопляне на водата и тогава трябва да преминавате на конвенционалните услуги на топлинните и електропреносни дружества.

Активните системи се наричат още колектори с Heat Pipe технология. Те излизат малко по-скъпо от пасивните, но за сметка на това са много по-ефективни. Абсорбират до 98% от слънчевата енергия и могат да задоволят отчасти нуждите ви дори през зимните месеци. Разбира се ако има няколко поредни облачни или мъгливи дни няма как да задоволите на 100% нуждите си, но в общи линии са много по-надеждни от пасивните. Те обаче не могат да функционират абсолютно автономно и имат нужда от допълнително захранване. Това са електрическа или дизелова помпа, която да циркулира водата по системата и електрически контролен панел, който да управлява процесите в системата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


3 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.