Бързите кредити

В живота не са рядкост ситуациите, когато внезапно и спешно човек има нужда от финансови средства. Или просто е нужна неголяма сума, която да бъде получена без особени усложнения, и без да се налага правенето на справки за семейство, доходи и кредитна история. Имено за подобни житейски ситуации са създадени и бързите кредити – от финансови институции или заложни къщи. Но прибягвайки до бързи кредити бъдещия кредитополучател трябва да е наясно с някои моменти.

Бързите кредити се отличават от стандартните потребителски кредити по няколко признака. Първо – бързите кредити се отличават с изключително кратките срокове за разглеждане на документацията от порядъка на половин час до едно денонощие. Второ сумата, която се отпуска при бързите кредити е в диапазона 100 – 1000 лева, рядко повече. Третата отличителна черта е краткия срок за връщане на кредита – максимум една година, като за по-големите суми може да стигне и до 2 години.  При този вид кредитиране не са рядкост седмичните вноски вместо общоприетите месечни. При бързите кредити, обикновено се искат 2 документа – формуляр за кандидатстване и договор между кредитора и кредитополучателя. В преобладаващия случай не се изисква справка за доходите на кандидата. Подобно е положението и при бързите кредити от заложна къща. Там липсва формуляр за кандидатстване, но е необходимо клиентът да предаде на заложната къща своя движима вещ като обезпечение на кредита. И при бързия кредит от заложна къща и при този от финансова институция не се изискват поръчители.

При така изброените предимства е разбираемо защо финансовите услуги извършвани в кратки срокове и без излишни усложнения за кредитоискателя си има своята цена. За това и често първата асоциация, когато се спомене понятието бърз кредит, дали от финансова институция или от заложна къща, е преди всичко за високи лихвени проценти. Прибягвайки до бърз кредит заемателят заплаща повишеният риск от това да не върне парите именно посредством повишените лихви и такси. При заложните къщи обикновено те са предварително известни предвид сравнително опростените договори, докато при повечето финансови институции е напълно възможно притиснатия от обстоятелствата да не прочете клаузите за всички такси или без калкулатор да изчисли колко точно ще му бъде оскъпяването по кредита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 − = 7

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.