Най-добрите торове за домати

Правилното хранене на растенията е едно от основните условия за добър растеж и високи добиви. Ако в точното време те не получават необходимите им хранителни добавки, това ще се отрази негативно на продукцията. Навременното подхранване с помощта на торове не само ще повиши добива от растенията, но и ще ги предпази от болести и вредители. Тези хранителни вещества се съдържат в почвата, но някои растения изискват повече, отколкото тя може да им предостави. Именно в такива ситуации използването на торове е задължително.

Най-добрите торове за домати са:

Течни торове – те са много ефективни и подпомагат растежа на крехки и слаби растения. Освен това те много бързо се абсорбират и разграждат чрез корените и листата на растенията. На българският пазар най-разпространените течни торове са тези на АминоКвилант и Тера-Сорб.

Органични торове – те придобиват много голяма популярност последните години, тъй като при тях липсват химикали със силни странични ефекти. Те се състоят от биоразградими съединения, като компост от окосената трева в двора, отпадъци от растителни продукти, черупки от яйца или утайка от кафе. Те са предпочитани от много производители на домати, особено от тези, които се занимават с био земеделие. Други често използвани съставки за такива торове са животинските отпадъци. Това може да е рибна емулсия, костно брашно, животинска тор и др.

  • Бавно освобождаващи се торове – те обикновено се добавят към почвата още при засяването на семената. Наричат се така, защото хранителните вещества се отделят много бавно и растенията същи ги усвояват продължително време.
  • Микро хранителни вещества – това са желязо, мед, цинк, магнезий и манган. Те се съдържат в много малки количества, но са много полезни и от изключителна важност за растенията.
  • Азотни торове – имат химически свойства, които увеличават зелената листна маса на растенията. Внимавайте с предозирането, защото то ще доведе до обратен на желания ефект.
  • Фосфорни торове – те са необходими за по-добър цъфтеж на растенията. Наторените растения обикновено дават по-големи домати от тези, които не са третирани с препарата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 + = 10

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.