Селски и културен туризъм в Родопи

Етимологията на името „Родопи“ все още не е изяснено. Има данни, че Омир споменава планината като  „Снежните планини на Тракия“. Някои изследователи по въпроса откриват корените на името в славянските думи „руда“ и „ропа“(руда и яма), а също така се споменава езическата богиня Родопа.

Родопите са най-древният планински масив в България. Присъствие на човешка дейност се отрива още през 20-15 хилядолетие пр.н.е. Голямо значение има,че през 2-ро хилядолетие пр. не.е. точно в тази местност се слагат основите на тракийската цивилизация, славеща се като една от най-древните и богати култури,познати на историята. Дължината на масива в страната е около 245  км, а широчината около 100 км. Площта на масива е над 15 000 кв.км.  Стопански дейности, които се развиват са  рудодобив и металургия, производство на електроенергия, туризъм, дърводобив, земеделие и др.

Местността запленяват туриста с обширните борови гори, п множеството минерални планински извори, красивите поляни, множеството животински и растителен вид и не на последно място културно-исторически артефакти. България може с право да се гордее от богатите си археологически и природни наследства, част от които са национално и световно защитени.

Атрактивни места за културен и селски туризъм са:  Перперикон (в близост до Кърджали), Бачковски манастир, с.Татул(на 15 км. от Момчилград), Крепост Цепина (ситуирана в обл. Пазарджик),  Средновековна крепост „Лютица“, намираща се в обл. Хасково (Източни Родопи) и много други.

Освен културния туризъм, в последните години се развива успешно и ски и спа турзима. Подходящи места за такъв вид туризъм  са Чепеларе и Пампорово, заради предпоставките за развитие на ски писти и бази и възможностите на качествените хотели на сравнително достъпни цени. Мястото е подходящо за селски туризъм.

Това, което очарова гостите на Родопи е, че планината е прекрасна както за летни почивки, преходи и разходки през топлите сезони, така и за ски туризъм през зимата.  За да се насладите на всички тези красоти, най-добрият начин е да отседнете в приятни вили под наем, къщи за гости във Велинград,  Смолян, Пампорво и др. Добра идея е да се свържете директно с хотела или къщата за настаняване, без излишно оскъпяване. Така ще избегнете неудобствата да търсите място в последния момент и да се насладите на почивката си в това магическо място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 2 = 4

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.