Слънчеви колектори – източници на най-чистата енергия

Слънцето произвежда огромно количество енергия, която достига до земята под формата на топлина и светлина. Според много специалисти, тя е най-чистата форма на енергия от възобновяеми източници, която за доброто и бъдещия просперитет на човечеството трябва да започне да се използва по предназначение. За да се възползваме от тази безплатна енергия, която достига до нас е необходимо да се използват слънчеви колектори, които да улавят и трансформират слънчевата енергия в топлинна, необходима за нуждите на всяко домакинство.

Слънчевите колектори са сравнително нови технологии, усъвършенствани през последните няколко години, те успяват ефективно да осигурят необходимото количество топлинна енергия на едно домакинство. Те са изработени от специални материали, които привличат слънчевите лъчи, поглъщат и ги трансформират в топлина, която се използва за загряване на вода. Като структура те не са нещо супер специално, напротив, дори имат опростена структура, която е съставени от метални панели и двуслойни вакуумни тръби. Защо двуслойни и защо вакуумни? Първо тръбите са двуслойни, тъй като са с различни покрития, благодарение на които те, приличат и абсорбират лъчите. А защото са вакуумните, ами защото пространството между тръбите е във вакуум, за който всички знаем, че е най-добрия изолационен материал. Благодарение на него топлинните загуби са едва 4-5%.

Всички, от което се нуждаят вакуумните слънчеви колектори е да бъдат инсталирани на подходящото място, с правилната ориентация и наклон. За това е изключително важно, когато сте решили да инвестирате парите ви с покупката на колектори с Heat Pipe тръба или на колектори с термосифон, предварително да сте избрали място, което е огрято максимално дълго от слънчевите лъчи. Най-добрия избор би бил покрива на вашата кооперация, като колекторите трябва да бъдат с южно изложение с наклон около 45 градуса, за да бъдат максимално ефективни.

Единственият им минус, ако изобщо може да се отчете като такъв е тяхната висока цена, която разбира се зависи от модела и капацитета му, но средно подобна инвестиция струва между 800 и 1000 лева. Колкото повече използвате колектори, толкова по-бързо ще се възвърнат парите ви, под формата на много по-ниски сметки за електроенергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


3 + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.