Лаптоп батерии – най-важното за тях

Ако процесорът е сърцето на вашия лаптоп, то батерията са неговите крака. Без него той не може да се движи дори и на няколко метра от най-близкия контакт. За да поддържате мобилността на своя преносим компютър, е хубаво да полагате някои грижи за неговата батерия.

Преди всичко е важно да се запознаете с т.нар. Memory Effect. Накратко, при литиево-йонните батерии, каквито са батериите на повечето съвременни преносими компютри, този ефект не се проявява. Той е валиден единствено за никел-базираните батерии, които отдавна не се използват масово в компютърната индустрия. В резултат на това литиево-йонните батерии могат да се зареждат постоянно. Не е необходимо да разреждате докрай своята батерия преди да я заредите на ново, ако тя е литиево-йонна.

Вторият мит е, че е необходимо да премахвате вашата батерия за лаптоп от шасито на преносимия си компютър, когато го използват, включен към електрическата мрежа. В интерес на истината това просто не е вярно. Няма никакъв проблем батерията ви да си стои постоянно вътре в лаптопа. Дори той да се използва предимно, включен в контакта. Дори в тази ситуацията, когато батерията достигне максимален капацитет, тя спира да се зарежда. След известно време се разрежда до 90 – 95% и след това се зарежда до край. Този процес дори е полезен за вашата батерия. Препоръчително е въпреки всичко обаче да я разреждате до край поне веднъж месечно.

Единствената ситуация, при която не е препоръчително да държите вашата батерия в лаптопа си, е ако той прегрява или температурата в околната среда е много висока. Под много висока, специалистите от www.batterycare.net имат предвид около и над 60 градуса (вътре в лаптопа). Ако това е и вашия случай и работите на ток, а не на батерия, по-добре махнете батерията от лаптопа и я съхранявайте на хладно място.

Ако спазвате тези толкова елементарни правила, можете да удължите живота на своята лаптопа батерия значително. Заслужава си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 5 = 10

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.