Зеленчукова градина – торове и напояване за гарантиран успех

Във всички наръчници и енциклопедии със съвети за направата на страхотна градина се започва с подготовката на почвата, колкото и неприятна задача да е това. Без съмнение най-подходяща е глинестата почва, която всъщност е смес от пясък, тиня, глина, като тя съчетава всички предимства на тези почвени структури. Това е много важно за адекватното развитие на градинските растения, а ключът към постигането на перфектният баланс е правилното водоснабдяване и качествените торове.

Чрез тестване на почвата предварително, вие ще знаете точно какво липсва и ще можете да компенсирате тези липси. Много важно е да установите киселинността на почвата, тъй като различните растения имат различни изисквания. Някой предпочитат по-кисели, някой по-сладки, а повечето растения обичат неутралната почва (6,0-6,5).

Ако почвата във вашата градина, не отговаря на изискванията на растенията, както от гледна точка на киселинност, така и като богатство на хранителни съставки е препоръчително да използвате обогатители и подобрители на почвата като Тера – Хюмик. Този специализиран продукт подпомага и улеснява развитието на кореновата система и повишава способността за усвояване на хранителните вещества, както и обмена. Почвата увеличава влагозадържането си и пропускливостта си, и като цяло структурата и е подобрена.

Зеленчуковите растения обичат водата, но все пак внимавайте да не се задържа вода в лехите, а само почвата да бъде достатъчно влажна, тъй като прекаленото напояване може да доведе до гниене на корените. Чрез поддържане на влажна почва, растенията получават достатъчно количество вода, необходимо им за развитието им. С добавяне на подходящите торове вие ще дадете на вашата градина всичко, от което се нуждае за да се развива с бурни темпове. Много подходящо е да използвате система за капково напояване, като в нея добавите тези торове. Най-евтиният, а същевременно много ефективен метод е използването на гумена тръба или маркуч с малки дупчици. Те се поставят в основата на растението, като по този начин се осигурява правилната доставка на вода и хранителни вещества. Правилното третиране с торове и достатъчното овлажняване може да бъде ключът към вашия успех при отглеждане на градински растения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 1 = 7

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.