Обжалване пред ВАС

Кога се обжалва пред Върховния административен съд

Върховният административен съд е една от най-авторитетните институции в Република България. Причината за тази толкова голяма и значима роля е, че ВАС следи за това да се спазват законите при приемане на различни решения, актове и така нататък.

Именно това е и един от устоите на демокрацията, което обяснява изключителното значение на тази институция за развитието на модерното общество и за правилното спазване и тълкуване на законите на страната.

Ръководството се усъщестява от председател на ВАС, който се назначава от президента на Република България. Има мандат от 7 години, което е в съответствие с по-сложния и деликатен характер на работата в една толкова сериозна и базова за демократичното разбиране институция.

Кога може да се обжалва пред ВАС

Както вече казахме, основната функция и задача на Върховния административен съд е да упражнява контрол за спазване на правилността на различните решение, които са били взети от Министерски съвет и от неговите подчинени звена и институции. Това става чрез внимателно и изключително задълбочено разглеждане на жалбите, поставящи под въпрос различни закони, актове и решения.

Ако някъде по веригата има неправилно взети решения, които със своята форма нарушават закона или нечии права, работа на Върховния административен съд е да открие това и да върне решението за разглеждане назад по каналния ред.

Върховния административен съд може да се позволи да иска повторна и повторна корекция на взетите решения докато те не бъдат представени пред уважаваната институция във вид и форма, които напълно да съответстват на законодателството и на конституцията на страната.

Много е важно да се подчертае, че пред ВАС могат да се обжалват решения дори и на Висшия съдебен съвет, когато такова е необходимо за да се спази справедливостта.

Дори и дадено административно дело да е приключило с решение, Върховният административен съд е в правото си да обяви взетите решения за нищожни, стига да се установи, че те не са взети в съответствие със закона.

Не на последно място трябва да споменем и една от ролите на ВАС, която има пряко значение за спазване на законодателството и която касае всеки отделен човек. Става ума за това, чв пред Върховния административен съд може да обжалват различни решения дори и частни лица, които в процеса на дадено дело са приключили с резултат, който според тях нарушава конституцията или техните права.

Публикувано от

Димитър Георгиев

Казвам се Димитър Георгиев и съм копирайтър и SEO оптимизатор. Работата ми е свързана тясно и със SEO копирайтинг и Article маркетинг. Често помагам и на някои от най-големите SEO и Social маркетинг експерти в България. Имам си и собствен хейтърски блог и поддържам своя собствена Директория за статии. Съдружник съм и във фирма за продажба на интериорни решения, подови настилки и паркет - Sunrise паркет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


5 + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.