Как да отгледаме добра реколта от домати

Един от начините да увеличите добивите си от домати е като ги отглеждате в големи саксии или контейнери. Размера им трябва да е най-малко 30-40 см в диаметър. Ако поставите растенията в по-малки пространства рискувате растенията ви да изсъхнат и да не добиете никаква реколта. За това трябва много внимателно да определите размера на саксиите или контейнерите в които поставяте растенията.

Друготo важно нещо за добра реколта е редовното използване на торове. Доматите се нуждаят от често наторяване, поради което най-подходящи за тях са течните торове, които се разграждат много бързо и отдават своите хранителни вещества почти веднага.

Използвайте само добри и доказани марки на пазара, каквито са АминоКвилант и Тера-Сорб. Те предлагат голямо разнообразие от най-различни течни торове с различен химичен състав за всеки стадий от растежа, цъфтежа и зреенето на доматите.

Доброто качество на почвата също е от съществено значение за реколтата. Трябва да смесите в подходящи количества изкуствена почвена смес с почвата от вашата градина така, че да се избегне нейното уплътняване. Ако почвата е много сбита това може да има пагубен ефект за вашите растения. Добре е да изследвате и химичния състав на почвата, за да знаете точно от какви съставки има нужда тя и да и ги набавете като използвате съответните видове торове. Дълбочината на пръстта трябва да е поне 30-40 см, за да може да се развива кореновата система на растението.

Доматите са култура, която се нуждае от огромни количества вода. Самият домат се състои от 95% вода, поради което редовното поливане е задължително. Когато забележите, че почвата изглежда суха трябва да добавите вода. В най-горещите дни на лятото доматите трябва да се поливат поне по два пъти на ден.

Когато растенията пораснат достатъчно е добре да ги укрепите с колове. Стеблата им са много крехки и ако нямат добра опора е много вероятно да се скъсат или изкривят и това да навреди сериозно на добивите ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


3 + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.