Какво означава IQ?

Какво представлява коефициентът на интелигентност (наричан още IQ – Intelligence Quotient)? Накратко това е числен израз на интелекта на даден човек. Измерва се чрез така наречения тест за интелигентност или IQ тест. Разбира се самият тест не може да даде оценка на вашия характер, вашата личност или жизнения опит който притежавате, а само и единствено на логичното ви мислене. Смята се, че колкото по – висок резултат постигнете толкова по-интелигентни сте.

Но как се създава IQ тест? За да има база за сравнение на един и същи тест се подлагат голям брой хора. Разглеждат се техните резултати и се изчислява средно аритметичния. И така вече имаме златната среда. Условно се приема че хората постигнали средния резултат имат коефициент на интелигентност 100. Съществува специална функция, по която се определя кой резултат на какъв IQ отговаря. Ако вашият резултат е например 92 не бързайте да се отчайвате, тъй като за нормални по отношение на техния интелект се смятат всички, които имат IQ в рамките между 90 и 110.

Светът обаче е многообразен, както и хората в него. Има такива с по – висок или по – нисък коефициент на интелигентност. Всички сме чували за Айнщайн, неговия IQ е 160. Той се счита за гений, тъй като резултатът му е над 140 или с други думи казано, за да можеш да наречеш себе си гений трябва да си с IQ над 140. Това естествено не е лесно и може би затова гениите са рядко срещано явление – едва 0,5% от населението на планетата. Интересен факт е, че съществуват и хора с по – висок коефициент дори от този на Айнщайн.

Нека кажем обаче и за хората с не толкова висок интелект. Може би ви се е случвало да наречете някого идиот. Много от нас използват тази класификация без да знаят, че всъщност това е медицинския термин за хора с IQ под 25, като това най-вероятно се дължи на увреждане на мозъка вследствие на травма или болест. При IQ между 70 и 90 се счита че сте ниско интелигентен, ако обаче резултатът падне под 70 вече се смята че имате някакви умствени затруднения. Има редица заболявания, които водят до това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 − = 4

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.