Симптоми на грип при деца

Грипа е остра форма на вирусна инфекция, която засяга дихателните пътища. Първоначално инфекцията се появява в горната част на дихателните пътища – носа и гърлото. По-късно тя може да се разпространи до белите дробове. Децата са податливи на тази вирусна атака особено през студените месеци в периода между ноември и март. Грипа е силно заразно заболяване, което се разпространява по въздушно капков път.

Чести симптоми на грип

Симптомите на грип при децата са много сходни с общите симптоми на настинка. Въпреки това има някои от тях, които са специфични и е препоръчително да сте информирани за тях.

  1. Висока температура. Това е един от ранните симптоми на грип. Повишаването на температурата е индикация, че тялото се опитва да елиминира микробите от организма. Детето може да получи зачервяване на лицето. При продължително поддържане на висока температура е необходимо да потърсите лекарска помощ.
  2. Болки в тялото. В следствие на треска, децата започват да се оплакват от болки в различни части на тялото. Мускулите на ръцете и краката стават значително болезнени. Може да се появи и леко главоболие.
  3. Възпалено гърло. Заболяването е съпроводено с болки и зачервяване в гърлото. Появяват се промени в гласа и затруднение при преглъщане на храна.
  4. Кашлица. Този симптом се появява доста по-късно от другите симптоми. Кашлицата причинена от грипен вирус е суха и не отделя слуз.
  5. Стомашно чревни проблеми. Децата често получават стомашно чревни неразположения като: гадене, повръщане, диария и коремна болка. Това води до липса на апетит. Има опасност от дехидратация на организма.

Лечение на грип

За да се възстановят от инфекцията, децата се нуждаят от достатъчно почивка и достатъчно количество течности. Поглъщането на топли супи, бульони или билков чай имат успокояващо въздействие върху възпаленото гърло. Мускулните болки и главоболието може да се облекчават до известна степен с топли компреси.

Когато температурата е много висока и децата развиват и други симптоми като затруднено дишане, трябва да се потърси медицинска помощ. Парацетамол и ибупрофен се предписват за сваляне на температурата. Антибиотици се използват, когато децата са жертва на бактериална инфекция или бронхит. В случай, че детето показва признаци на обезводняване, се прилагат течности интравенозно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.