Още информация за симптомите, причините и лечението на рака на гърдата

Ненормалното развитие на раковите клетки, води до появата на тумор. Когато туморът е злокачествен означава, че има наличие на рак. Ракът на гърдата е най-разпространения рак, който се диагностицира при жените в днешно време. Световната статистика показва, че след рака на белия дроб, рака на гърдата е второто по смъртност заболяване от рак при хората. Рисковите фактори се увеличават с възрастта и не се отнасят само за жените. Цифрите сочат, че на всеки 100 жени, има един мъж, който е с диагноза рак на гърдата.

Симптоми, характеризиращи рака на гърдата

Ранния стадий на рака на млечната жлеза протича без симптоми. Заболяването обикновено не е болезнено в най-ранния си етап. Появата на бучка под мишницата или над ключицата, може да бъде признак на рак. Други възможни симптоми са секреция от гърдите или промени в кожата на гърдата. Повечето бучки на гърдата не са ракови образувания. Всички бучки обаче, трябва да бъдат изследвани от лекар специалист. Отделянето на секрет от гърдата е един от най-често срещаните симптоми за заболяването, особено ако в този секрет има наличие и на кръв. Отдръпване на зърното е често срещано и без наличието на рак, но все пак ако има наличие на такъв признак, трябва да се консултирате с лекар. Промените в кожата на гърдата включват зачервяване, промени в текстурата и нагъване. Тези промени обикновено са причинени от кожни заболявания, но понякога може да бъде свързани с рак на гърдата.

Причини за възникване и лечение на рак на гърдата

Изследвания показват, че основните причини за рак на гърдата са генетични или хормонални. Съществуват методи за изследване степента на разпространение на рака, което помага за прилагане на  правилното лечение. Възможностите за лечение на рака на гърдата могат да включват операция, лъчева терапия, хормонална терапия или химиотерапия. Хормоналната терапия е вид системна терапия. При нея лекарството се разпространява чрез кръвния поток и унищожава кръвните клетки. Лечението, което е най-подходящо за всеки един пациент зависи от стадия на рака, резултатите от хормоналните изследвания и общото здравословно състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.