Решение на проблема с промяната във вкуса и обонянието при бременност

Може би няма жена, която по време на своята бременност да не се е сблъсквала с проблема изострена чувствителност към аромати и вкусове. Дори любимите храни и парфюми могат да предизвикат повръщане. Тези обострени усещания заедно със сутрешното гадене са едни от основните признаци при бременност и техният източник е бушуващите хормони, а именно прогестерон и естроген. Много от жените не се отнасят много добре към тези промени и стават доста изнервени, което не се отразява положително на плода.

Как да се справим с промяната във вкуса и обонянието?

Ето няколко полезни съвета, които могат да бъдат много полезни за вас:

  • Уверете се, че имате добра вентилация в дома си. Дръжте прозорците отворени доколкото е възможно. Така ще сте сигурни, че въздухът в стаите ще бъде чист и без лоши миризми.
  • Винаги носете чисти дрехи, тъй като тъканите са склонни да задържат миризми, които да влошат проблема ви.
  • Не използвайте ароматизирани продукти за грижа за кожата ви, тоалетни принадлежности, перилни препарати и т.н. За предпочитане са продукти без изкуствени аромати.
  • Ароматът на мента, джинджифил и лимон имат успокояващ ефект върху сетивата и могат да ви отърват от неприятното чувство на гадене. Постарайте се да имате всички тези аромати около вас.
  • Изключете всички храни, които са ви неприятни от дневното си меню. Дори някой от тях да са любими на вашият партньор, спрете да ги готвите докато обонянието и вкуса ви не се върнат към нормалното си състояние.
  • За да противодействате на неприятният горчив вкус в устата, яжте пикантни храни. Те имат притъпяващ ефект върху вкусовите рецептори и ще откриете, че горчивината в устата ще си отиде след консумацията на пикантните храни.
  • Ако имате горчив вкус в устата когато миете зъбите си, това може да се оправи с нежното измиване на езика.

Най-хубавото на този проблем е, че е само временен и няма да ви се налага да го търпите през всичките месеци на бременността, а само през първите един или два месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


2 + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.