Лечение на синузит

Синузита е заболяване, което се изразява в инфекция на синусите. Това състояние може да възникне в две форми: остър или хроничен. Разликата между двете форми на инфекция не е много голяма, по отношение на причините, симптомите и степента на лечение.

Симптоми при синузит


Най-честите симптоми при появата на синузит са: пулсираща болка около очите, бузите и други части в областта на лицето. Кашлица, която може да се влоши през нощта и назална обструкция, която може да причини затруднения в дишането. Също така ще започне отделянето на жълтеникаво зелен секрет от носа, който ще се стича по задната част на гърлото. Синузита може да доведе до намаляване на усещането за мирис и вкус. При някои пациенти се проявяват симптоми като гадене, умора, болки в ушите, болки в гърлото и лош дъх.

Причини за появата на синузит

Най-честата причина за инфекция на синусите е инфекция на дихателните пътища. Те могат да бъдат причинени от бактерии, вируси или гъбички. Други фактори, които могат да повлияят за появата на инфекция са: носни полипи или тумори, зъбна инфекция, алергични реакции, нараняване на лицето, нарушения свързани с имунната система и др.

Лечение на синузит

В повечето случаи когато синузита е предизвикан от вирус, пациентите се нуждаят от медицинска помощ. Процеса на развитие на заболяването трябва да бъде под контрол докато състоянието на болния се подобри. Това, което може да се направи е облекчаване на симптомите и ускоряване на възстановяването.

Препоръчителните лекарства за лечение на синузит включват солени назални спрейове, деконгестанти и др. Също така могат да бъдат препоръчани назални кортикостероиди, за да се облекчи възпалението. Антибиотици не се препоръчват, тъй като при вирусни инфекции те не помагат. Ако причината за синузит е алергия е необходимо прилагането на имунотерапия. Хирургическа намеса се използва тогава когато е необходимо да се отстранят носни полипи.

Съществуват и начини за лечение на синузит, които могат да се прилагат в домашни условия. Някои от тях са: отделяне на време за повече почивка, приемането на много течности, поставянето на топли компреси на лицето и др. Опитайте се да спите с леко повдигната глава, това ще помогне за намаляване на усещането за запушен нос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


5 + = 13

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.