Лечение на остеопороза с калций

Остеопорозата е състояние, което се характеризира със слаби и чупливи кости. Това обикновено е вследствие от липсата на калций и други важни минерали. Най-често засегнати са китките, гръбначните прешлени и бедрените кости. По-често засяга жените в средна възраст и по-рядко мъжете, които са над 50 годишна възраст.

Симптомите на остеопороза не се различават с някакви видими признаци. Ето защо тя често е наричана „тихата болест”. Повечето пациенти разбират, че са болни едва когато получат болезнена фрактура на костите. Диагностиката се извършва чрез провеждане на тест за костна плътност.  Съществуват определени  за орискови фактористеопороза като например: стареене, ниска костна маса, странични ефекти от лекарства и фамилна анамнеза.

Лечение на остеопороза с калций

Остеопорозата изисква спешно лечение, тъй като пренебрегването на това заболяване може да доведе до множество костни фрактури. Фрактури на гръбначния стълб, могат да доведат до хронични болки в гърба.

За лечение на остеопороза се препоръчва приема на хранителни добавки богати на калций. Дневната доза на калций трябва да варира от 1000 – 1500 мг. Дозата трябва да бъде разпределена равномерно през целия ден и да не надхвърля 600 мг. на един прием. Това е необходимо, тъй като усвояването на калция е намалено, ако се приема в по-голямо количество наведнъж. Той се обсорбира по-добре, когато се приема заедно с храна.

Една от най-често предписваните калциеви добавки е калциев карбонат. При някои пациенти е възможно появата на стомашно-чревни проблеми. Други калциеви добавки са калциев цитрат, лактат, антиациди и др. Необходимата доза на всички добавки е различна в зависимост от състоянието на болния.

Като цяло, калциевите добавки съдържат витамин D до известна степен. Това се дължи на факта, че витамин D косвено подобрява усвояването на калция, тъй като в тялото се превръща в хормон който стимулира синтеза на чревните протеини, отговорни за усвояването на калция от организма. При тежки случаи, лечението на остеопорозата се извършва чрез прилагане на лекарства предписани от специалист. При заболяване на жени в менопауза, може да се предпише хормонална терапия. Преди да се предприеме лечение е необходимо да се обсъдят внимателно различните варианти с лекар специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 5 = 1

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.