Какви са факторите, които предизвикват появата на варицела?

Варицелата е кожно заболяване, причинено от вируса Варицела Зостер. Това е изключително заразно заболяване, което се характеризира с появата на обриви. То се развива най-често при децата на възраст между пет и осем години. Варицелата обикновено започва с появата на малки мехурчета по тялото и главата. След известно време мехурите се превръщат в отворени рани, които след време зарастват и се образуват белези. След като веднъж човек е боледувал от варицела той вече има имунитет към това заболяване, макар че има и случаи когато болестта се повтаря отново.

Причини за появата на варицела

Както споменахме, варицелата е изключително заразна болест и може да се разпространява чрез директен контакт чрез допир или по въздушно капков път. Основната причина за варицела е вируса Варицела Зостер. Хората се заразяват от 1-2 дни преди да се появят обривите и остават заразени докато са налице мехурчетата. Човек, който е болен от варицела, може да предава вируса в продължение на 48 часа, без дори да подозира за това.

Характерни симптоми на варицела

Варицелата обикновено започва с появата на ниска температура, леко главоболие и чувство на слабост. Обривът се появява по горната част на гърдите или гърба. Може да се появи коремна болка и загуба на апетит. Симптомите за варицела се появяват от 14-16 дни след първоначалния контакт с вируса.

Лечение на варицела

За лечението на варицела е необходимо да се спазят някои правила а именно:

  • изрежете ноктите си, тъй като варицелата предизвиква сърбеж и при евентуално желание да облекчите това състояние вие ще увредите кожата си.
  • ако имате лезии в устата, трябва да правите гаргара със солена вода.
  • пийте повече студени течности и избягвайте пикантните и кисели храни.

Понякога в резултат на варицела се развиват някои усложнения като кожни инфекции и пневмония.  Вашият лекар ще определи точното лечение. Хоспитализация може да се наложи в някои случаи. Някои специалисти предписват антивирусни лекарства за лечение на варицела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 5 = 7

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.