Данък здраве, вместо здравни осигуровки

Данък здраве, вместо здравни осигуровки

Д-р Пламен Цеков, който е новият директор на НЗОК (Национална здравно осигурителна каса) предложи да се заплаща „данък здраве“, вместо здравни осигуровки. Така, за да използваме здравни услуги, трябва да сме плащали здравни осигуровки поне 5 години, за разлика от 3-те години, които са понастоящем.

Д-р Цеков също направи предложение върху незаплатените здравни осигуровки да се трупа лихва. В допълнение, данъчните да поставят изисквания за плащането на здравните осигуровки по подобаващия законов ред. Според д-р Цеков зачестяват случаите, в които хората, за да влязат в болница и да се ползват по даден вид услуга, плащат здравните си осигуровки за последните 3 години, за да възстановят здравните си правата, след което отново престават да плащат. По този начин тези хора не са лоялни към здравно осигурителната система.

В момента, за да възстановим изгубени здравно осигурителни права, трябва да заплатим около 400 лв. за 3 години. Ако, обаче, неплащащите здравни осигуровки трябва да внасят здравна вноска (под формата на Данък здраве) вместо здравни осигуровки, то този срок ще се увеличи на 5 години, сумата за плащане, съответно, ще стане по-голяма, а в допълнение ще има и по-големи лихви.

Не са рядко случаите, при които, при проверка на НЗОК се оказва, че неплащащите здравни осигуровки са били наети на работа през периода когато не са внисали здравните си осигуровки. Вещи лица от НЗОК ще ревизират за това колко и кои са българите неплащащи здравни осигуровки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


3 + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.