Особености на канализационната система

Когато се съставя план за канализационна система на едно селище, е много важно да се предвиди колкото се може по-директно оттичане на фекалните и дъждовни води към пречиствателната станция, както и изкопаването на специални отвори, чрез които да се контролира  системата и да се решават възникналите в нея проблеми. Хубаво е вертикалните канализационни клонове  да се поставят, следвайки наклона на пътя.

Плановете за канализация на дадено учреждение или населено място се уточняват съобразно редица фактори. По принцип, в столицата,  необходимостта от отпушване на канали е рядкост при изградени в силно наклонени местности канали, ако и канализационната система там е със значителен наклон. Когато се формира канализационна мрежа, е задължително да се спазят някои условия:

  • Смяна на скоростите на отделните зони на мрежата – от второстепенните към главните канали и в отделните зони на колекторите.
  • Възловите канали, които събират всички води, не бива да се разполагат на територии с много променлив наклон.
  • Мрежата трябва да води началото си от най-неравните места, като там се монтира  ревизионен отвор за отпушване на канали, а свързването със събирателните канали да се осъществява на по-равен терен.
  • Според устройството си, канализационните мрежи могат да бъде различни:
  • Мрежа с успоредно поставяне на събирателните канали-подобна структура е подходяща, когато местността е много неравна.  По трасето непременно трябва да се инсталира оборудване за отпушване на канали.
  • Канализация с перпендикулярно поставени канали – малките канали са косо свързани със събирателния.
  • Канализация с перпендикулярно поставяне спрямо основният канал, при която той се свързва паралелно с приемника. При канализационна система с голям наклон и недостатъчен брой събирателни канали, така се намалява притока на водите към станцията за филтриране.
  • Според вида на местността – типа канализационна система може да бъде отделен за всяка област.

Независимо от вида на канализационна система, от особено значение е наличието на шахти за ревизия и подходящо оборудване, за да се извършва безпроблемно отпушване на канали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


5 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.