КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯ БОЙЛЕР И КАК ПРАВИЛНО ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНИЯ МОДЕЛ

Бойлерите са разделени на два вида, в зависимост от принципа на работа

Проточните устройства загряват потока вода, преминаващ през тях, устройствата за съхранение доставят предварително нагрята вода от резервоара до потребителя. Всеки тип устройство има положителни характеристики. Проточният бойлер за кратко време увеличава температурата на преминаващия през него воден поток, като времето за изчакване от момента на включване до момента на навлизане на топла вода е минимално.

Бойлерът за съхранение на вода от момента, в който е свързан към мрежата, ще осигурява топла вода след по-дълъг период от време: от 30 минути до няколко часа, всичко зависи от модела. Проточен бойлер, когато е свързан към електрическата мрежа, изисква повече енергия, свързването в къщи със слабо електрическо окабеляване е невъзможно и изисква инсталиране на отделно захранване с висока мощност. Съхранителните бойлери работят от стандартен 220V контакт.

През тръбата за подаване на студена вода на проточният бойлер течността влиза в устройството, сензорът за потока се задейства, нагревателните елементи се включват. Броят едновременно включени елементи зависи от настройките на устройството и дебита. При преминаване на участъка с включени нагревателни елементи температурата на водния поток се повишава. Водата, загрята до зададената температура, се доставя до потребителя през изхода.

При съхранителните бойлери през тръбата за подаване на студена вода водата влиза в резервоара, където с помощта на нагревателен елемент се нагрява до предварително определена температура. Поради топлоизолацията при липса на консумация на вода температурата се поддържа за дълго време. От резервоара водата тече към потребителя през тръбата за всмукване на топла вода, която е разположена по такъв начин, че поема вода отгоре. С намаляване на количеството вода в резервоара, обемът автоматично се допълва със студена вода. Затова захранващата тръба се намира на дъното на резервоара. Поради това разположение на захранващите и всмукателните тръби, водата в резервоара е подредена на слоеве. Според закона на физиката горещата се издига, а студената остава отдолу. На подаващата тръба е монтиран разделител на потока, за да се предотврати смесването на слоевете. Термостатът, разположен вътре в резервоара, реагира на промените в температурата на водата и когато падне до желаната стойност, включва нагревателния елемент. Водата се загрява до зададената температура, цикълът се повтаря, ако е необходимо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.