Вечно зеленото храстче бувардия

БУВАРДИЯ (Bouwardia). Родът Бувардия спада към сем. Брошови. Родина му е Централна Америка.

Това е едно много подходящо цвете както за дома така и за градината. Известни са много сортове, но най–интересните от тях са:

Бувардия лейанта (В. let ant ha Benth.). Тя е най-подходящата бувардия за стайно отглеждане. Има оранжево-червени цветове. Започва да цъфти през есента и продължава да цъфти до началото па зимата. Цветовете й са миризливи, тръбести, лопатовидии, с четири разгънати дяла.

Бувардя лонгифлора (В. longiflora Н В К.)- Тя е твърде невзискателно стайно растение. Родина й е Мексико. Тази бувардия е красива хибридна форма с продълговати фуние-видни листа. Цветовете й са тръбести, от интензивно розови до червени. Има градинска форма с бели цветове. Цъфти през лятото.

Размножава се през пролетта (март) със зелени връхни резници, в териии, покрити с капаци, или в парници. Вкоренените резници се засаждат в саксии, в почвена смес от добре разложен оборски тор (една част), листовка (две части) и пясък (една част). Към сместа се добавя сух говежди тор.

Едно и двугодишните растения цъфтят добре и без намесата на човека. За да се предизвика цъфтеж при по-старите растения, се прилага силна резитба на три-четири пъпки. След цъфтежа настъпва период на покой, растенията се пренасят в сухо и прохладно място и се поливат умерено, за да не се допусне окапване на листата.

Добре е да се пази от течение и да се полива само със филтрирана вода, също така не е добре в помещението където е цветето да има рязки температурни амплитуди защото това ще доведе до пагубни последици за него.

Излагането на пряка слънчева светлина за това цвете не е препоръчителна.

Много голямо значение за правилното отглеждане на това растение е мястото което сте подбрали за него без значение дали ще е в домът ви или в градината.

Ако спазите условията за правилното отглеждане на това цвете ще можете да се радвате на красотата му дълго време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 + = 14

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.