Първите неща които трябва да се свършат, след регистрация на фирма

Икономическата криза не попречи на желаещите да стартират нов бизнес. Дори и освен типичните предприемачи, вече се появява и още един тип хора, решили да регистрират фирма – специалисти в различни области, останали без работа, които решават че сега е момента да работят за себе си. В Търговския регистър всеки ден се регистрират стотици фирми, като за жалост 10% от тях спират дейност още в първата си година, а само около 35-40% се остават на пазара след петата година от регистрацията си. По правна форма, най-много са желаещите за регистриране на ЕООД, като намалява дела на желаещите да правят бизнес под формата на Едноличен търговец. По данни на НСИ, повече от 26 хил. фирми са спрели дейност през миналата година, което е около 8% от всички действащи фирми в България.

Така че, идеята за регистрация на фирма трябва да се обмисли сериозно и да се направи прецизно планиране и анализиране на пазара. Самата процедура по регистрацията е най-лекия елемент в пътя, който всеки предприемач трябва да извърви до утвърждаването на бизнеса си на пазара.

За да направим първите стъпки в бизнеса малко по-леки, ще ви дадем няколко полезни съвета за първите неща, които трябва да свършите след като регистрирате фирма:

  1. Поръчване на фирмен печат

Това неминуемо е първата работа, която трябва да свършите след като фирмата е вписана в Търговския регистър. Въпреки, че в много от развитите държави подписа на управителя върху фирмен документ е достатъчен той да е автентичен и да има юридическа сила, в България се изисква и подпечатване с фирмен печат. Затова пък контролът на фирмите, занимаващи се с изработване на клишета, е силно занижен, така че без голяма трудност всеки може да се сдобие неправомерно с чужд печат.

  1. Осигуряване на обект, където ще се осъществява дейността – търговски обект, офис, склад, производствен цех и т.н. В зависимост от дейността, която ще развива фирмата и типа на търговския обект, трябва да се осигурят различни документи, книги и разрешителни, които се изискват от различните институции.
  1. Намиране на добър счетоводител

Трябва да помислите, дали е по-изгодно за вас да поддържате собствен счетоводен отдел или да използвате услугите на външни счетоводни специалисти – счетоводни къщи и кантори или т.нар. специализирани счетоводни предприятия. За малките фирми със сигурност ползването услугите на счетоводна къща е единствения рационален вариант, но ако бизнеса ще е по-голям, трябва да се преценят кой вариант на счетоводно обслужване е по-изгоден.

При прецизно изпълнение на тази задача, обикновено следващите не са ваша грижа.

  1. Започване на осигуряване

Задължението за започване на осигуряване на управителя не е обвързано с момента на регистрацията на фирмата. Това трябва да стане чак след като фирмата започне дейност, т.е. реализира приходи или разходи, сключи договори и т.н. Управителя може да се осигурява по Договор за управление, ако е сключил възмезден такъв с дружеството или да избере да се самоосигурява. За препоръчване е за всичко това да се консултирате със счетоводител, който да поеме всички ангажименти по отношение на осигуряването.

  1. Откриване на банкова сметка и/или купуване и регистрация на касов апарат.
  1. Преценяване за нуждата от ДДС регистрация.

Това също е желателно да стане след консултация със счетоводен специалист. Процедурата обикновено се прави безплатно за клиенти на счетоводни къщи, които имат договор за абонаментно счетоводно обслужване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


1 + = 5

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.