Новопостроените имоти във Варна – предимства и недостатъци

Закупуването на мечтания дом е важна крачка в нашия живот и е наситено с емоции за промяна на обичайното местоживеене. През последните няколко години Варна и София са начело на класацията за най-много построени недвижими имоти. Примамливи за инвеститорите в морската столица са кварталите „Левски”, „Чайка”, кино „Тракия”, район „Погребите”с новопостроените апартаменти. Жилищата са разположени близо до централната част на града и са с модерен свеж изглед на сградите. Горните етажи осигуряват панорамни гледки към града или морето, което ги прави още по-атрактивни.

Строителството на жилищни сгради във Варна се разрастна и към по-отдалечените от центъра квартали, например „Трошево” и „Възраждане”. Изградиха се съвременни градски комплекси от затворен тип с жива охрана или видео наблюдение. Изтъкнато предимството на новопостроените апартаменти във Варна е облагородяването на районите около тях с градинки, кътове за отдих или детски площадки. Някои от комплекси дори притежават всички това в зоната с контролиран достъп. Около сградите се подобри публичната инфраструктура, построиха се магазини за храни, дрехи, играчки, строителни аксесоари и други.

Новопостроените апартаменти са сред предпочитаните квартири във Варна или апартаменти за живеене както от българи, така и чужденци. Завършеното преди година или две жилище обикновено се поддържа лесно, дограмите са нови, което пести от сметките за електрическа енергия. Заедно с многобройните предимства, новопостроените апартаменти във Варна крият и своите недостатъци. Някои експерти са на мнение, че старите панелни сгради са с по-високо качество на строителство, отколкото новите.

Нерядко собствениците на нови имоти във Варна се оказват изправени пред неочаквани разходи – отстраняване на мухъл и течове в банята или кухнята, повторно измазване на стените, криви стени. Освен това цената на нов апартамент включва и значителна сума за общи части – например подземен паркинг, градинки, етажни площадки и други. Апартамент ново строителство от 60 квадратни метра може да включва голяма и малка стая, баня и тоалетна. При панелните жилища при подобна квадратура е включена поне още една стая и/или по-просторен балкон. Разликите в реалната площ за живеене могат да бъдат много големи в сравнение с имотите, построени преди няколко десетилетия.

Някои от новопостроените имоти във Варна се оказват трудно достъпни поради неизпълнените обещания за подобряване на инфраструктурата. Жилищата са рекламирани сред паркове и шопинг центрове, но реално тези сгради не съществуват след завършването на обекта. Понякога най-близките детски площадки са далеч от апартамента. Ако не сте закупили паркомясто, често паркирането на личния автомобил пред блока е почти невъзможно. Алтернатива са платените паркинги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 5 = 3

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.