Апартамент или къща ?

Винаги при закупуването на имот сме изправени пред дилемата, какво е по-добре да закупим, къща извън града или апартамент в жилищен квартал. Разбира се, ако имаме възможност да закупим хубава и голяма къща в града, то това би бил оптималния избор, но цената на добра къща в град като София в повечето случай е непосилна за повечето. Затова сме изправения пред избор, апартамент или къща разположена в околностите на града в който живеем. Закупуването на къща на далечно разстояние от местоработата, не е новост, т.н. suburbia добива все по голяма популярност и в България. При търсене на закупуване на имот (property in Bulgaria) може да открием редица предложения за малки къщи в ново построени квартали на няколко десетки километра от града  в който живеем. Какви могат да бъдат преимуществата и недостатъците на закупуването на къща отдалечена от големия град ?

Преимущества

Един от най добрите доводи за закупуването на къща отдалечена от града в който живеем е може би спокойствието и свободата която позволява подобна покупка. Натоварения трафик и непрекъснатия стрес породен от задръствания и тълпа от хора може да бъде лесно преодолян когато живеем в къща далеч от големия град. Цените на кв.м. са значително по ниски дори и от най-лошия квартал в големия град и имате възможността да закупите къща с голямо дворно пространство.

Чистия въздух и зеленината от градината пред Вашата къща могат за секунди да ви накарат да забравите тежката и бърза обстановка от големия град в който работите.  Жилищното пространство в една къща винаги е значително по-голямо от един среден апартамент, дори повечето мезонети трудно могат да доближат броя стаи които предлагат средните къщи.
Може би вече се замисляте за покупката на такъв имот, но какви могат да бъдат недостатъците.

Недостатъци

Наред с предимствата при закупуването на къща отдалечена от града в който живеете идват и недостатъците при закупуването на такъв имот. Снабдяването с хранителни продукти няма да е проблем за вас, тъй като може да напазарувате по-голямо количество и да се запасите за цяла седмица с продукти, но достъпа до медицинска помощ и забавления могат да се окажат твърде далеч от вас. Ако вие сте свикнали да посещавате т.н. молове често, то живота в една къща на разстояние 20/30 км от населеното място в което живеете може да се окаже пречка. Необходим е транспорт при всяко ваше излизане, който ще оскъпи значително цената за посещение на съответния развлекателен център. Но пък вашите приятели винаги могат да Ви посетят в новата Ви къща и заедно да се полюбувате на зеленината в градината. Достъпа до качествена медицинска помощ също трябва да бъде разгледан и оценен риска при внезапна нужда от такава.

Закупуването на имот отдалечен от града набира все по голяма популярност в България поради апетитните цени и свободата която предоставя. Ако вие цените спокойствието и красотата на природата съчетани с голямо пространство за живеене, то закупуването на такъв имот определено ще Ви зарадва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 7 = 1

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.