Идеи за почивка в България

Почивка в България – защо да я изберем

България вече няколко десетилетия привлича туристи и успява да се задържи сред най-привлекателните дестинации в Южна Европа, наред с Гърция и Турция. Зад тази нейна репутация има и не толкова положителни моменти, като например презастрояването на някои от курортите.

Така или иначе, страната остава една от най-желаните места за почивка заради слънцето и морето. Няма нужда да споменаваме, че тук могат да се видят и посетят огромен брой исторически места и археологически паметници.

На море – какви са предимствата

Една от възможностите за ваканция в България е свързана с почивка край брега. Традиционно, именно с това е най-известна нашата страна и определено може да се каже, че тя има доста добра репутация в тази област.

Българските курорти са разнообразни, а в близост винаги има някой град, който да посетите за да не се ограничавате само с курортните комплекси. Бреговата линия от близо 400 километра е почти изцяло покрита с пясъчни плажове, като едни от най-привлекателните от тях ще откриете на север от Варна, особено, ако предпочитате усамотение, вместо многото туристи.

Сезонът за море у нас е по-къс от този по Средиземноморието, но за сметка на това става все по-дълъг от година на година в резултат от осезаемото затопляне на климата по света.

На планина в България

Зимните курорти в България отстъпват по брой на летните, но според специалисти нашата страна е с дори повече дадености именно в тази област. Много красиви планини в България са напълно непознати за пътешествениците, а по отношение на ски-курортите основно потокът от туристи се насочва към Банско, Боровец и Пампорово.

За жителите на София особено популярна е близката планина Витоша, именно защото тя се намира непосредствено отвъд южните квартали на града. Витоша е по-скоро популярна за еднодневни пътувания и екскурзии, след което посетителите отново се завръщат към столицата вечерта.

Малко по-различно е с планини като Пирин, Рила и Родопите, тъй като те са традиционно по-отдалечени и по тази причина разходките в планината следва да са най-често придружени от нощувка някъде на подходящо за целта място.

Културен туризъм

Може би изборът на място, където да се отдадете на културно-познавателен туризъм е най-сложен във всяко отношение.В България има доста възможности за това, като предимствата са наистина многобройни и могат да направят ваканцията ви изключително разнообразна.

Цените и туристическата база

Качеството на обслужване в България е на европейско ниво, макар че все пак всичко зависи и от курортите, към които се насочвате. Като цяло има една закономерност, която гласи, че на север отиват туристи в по-зряла възраст, докато на юг се насочват повече младежи.

Цените в България се повишават бързо, но на повечето места те са все още доста по-ниски от тези, които могат да се видят на други места из Европа.

Публикувано от

Димитър Георгиев

Казвам се Димитър Георгиев и съм копирайтър и SEO оптимизатор. Работата ми е свързана тясно и със SEO копирайтинг и Article маркетинг. Често помагам и на някои от най-големите SEO и Social маркетинг експерти в България. Имам си и собствен хейтърски блог и поддържам своя собствена Директория за статии. Съдружник съм и във фирма за продажба на интериорни решения, подови настилки и паркет - Sunrise паркет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 9 = 15

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.