Хотнишки водопад или Кая Бунар - TravelAgency.bg

Хотнишки водопад [Кая Бунар] – райско кътче за туристи през лятото

Водопадът Кая Бунар, познат още и като Хотнишкия водопад (заради намиращото се наблизо село Хотница), е живописно място, което би оставило всеки човек без дъх.

То се нарежда сред най-големите и значими туристически забележителности в България, както и сред най-красивите водопади, като е защитена територия със закон.

Благодарение на туристическия справочник TravelAgency.bg научаваме малко повече за това райско кътче на земята, как можем да стигнем до него и през кой сезон можем да се насладим най-много на неговата красота.

Къде се намира Кая Бунар / Хотнишки водопад

Разположен по поречието на река Бохот, Хотнишкия водопад се намира на около 2,5 км от едноименното село Хотница, област Велико Търново.

До Хотница се стига като се тръгне от Велико Търново по първокласния републикански път 5, част от международната пътна мрежа Е85. При село Самоводене трябва да се отделите по път 504, след което да продължите по третокласния път 3031.

Стигайки селото трябва да откриете пътя, който води до водопада. Цялото пътуване от Велико Търново отнема не повече от час.

Как да стигнем до водопада

Крайната ви цел е специално изграден паркинг за автомобили, където може да оставите своето превозно средство. До самия водопад се стига единствено по изградена за тази цел екопътека.

Имайте предвид, че пътеката е тясна и дори двама души биха изпитали затруднения да се разминат по нея, затова трябва да сте добре подготвени.

В края на пътеката пред вас се открива основната атракция – Хотнишкия водопад. Стигането до него отнема не повече от няколко часа, в най-лошия случай, което го прави изключително подходящ за еднодневна разходка.

Късна пролет и ранно лято – най-добрият период за туризъм

Веднъж стигнали Кая Бунар, пред вас стои единствено опцията да му се насладите напълно. Самият водопад представлява естествен природен завършек на пролома на река Бохот, която преминава през така наречените Търновски височини.

Височината на пада на Кая Бунар е приблизително 30 метра, което го поставя в средностатистическата секция на водопадите в България.

Определено най-добрият период за екскурзия до Хотнишкия водопад(Кая Бунар) е лятото и по-конкретно периодът между късната пролет и ранното лято (май-юни).

Причините за това са няколко. Като за начало, през този период водопадът е и най-пълноводен, в следствие на пролетните дъждове. Също така през този период от годината мястото се покрива с прелестна зеленина, която му придава невероятен оттенък на свежест и прави целия пейзаж още по-зареждащ.

Още една важна причина е, че през останалото време, особено есента и зимата, теренът, по който се стига до водопада, е по-опасен за преминаване в следствие на редица метеорологични фактори. Средата на лятото пък крие опасност от прекалено високи температури, които благодарение и на благоприятните условия в местността, са дори още по-високи.

При всички случаи се стремете да посещавате водопада в ранните часове на деня или късния следобед, за да извлечете максимална наслада от гледката и преживяването.

Водопадът Кая Бунар определено е една от най-красивите местности сред българската природа и заслужава част от вашето време и внимание, за които определено можем да кажем, че няма да съжалявате, че сте дали.

Публикувано от

Димитър Георгиев

Казвам се Димитър Георгиев и съм копирайтър и SEO оптимизатор. Работата ми е свързана тясно и със SEO копирайтинг и Article маркетинг. Често помагам и на някои от най-големите SEO и Social маркетинг експерти в България. Имам си и собствен хейтърски блог и поддържам своя собствена Директория за статии. Съдружник съм и във фирма за продажба на интериорни решения, подови настилки и паркет - Sunrise паркет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 + = 11

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.