Ревю на Sony Ericsson Vivaz

Sony Ericsson Vivaz
В един от силните си периоди Sony Ericsson се прослави със своите мобилни телефони с качествени камери – така наречените ,,камерафони”. С времето равнището на камерите растеше, а самият клас устройства се разми като клас. И въпреки всичко, по концепция U5i Vivaz е истински камерафон. Той е оборудван с качествена 8,1 MP фото и видео камера с висока разделителна способност.

Отвън и отвътре
Външният вид на смартфона е достатъчно оригинален. Горната и долната страна са изпъкнали и заоблени , а страничните ръбове са прави. Макар и да не е с най-удобната форма за държане в ръката, изделието има стилен външен вид. Корпусът е изготвен от гланцирана пластмаса – плъзга се в ръката и на него остават отпечатъци. Към дадения момент на пазара смартфона е достъпен в няколко варианта – черен, сребрист, син и червен.
Под екрана са разположени три клавиша с традиционните функции – приемане и отхвърляне на повикването и извикване на главното меню.
На дясната странична стена на корпуса се намират регулаторът на силата на звука и два функционални клавиша – за включване на камерата във фото или видео режим. Лявата страна е практически свободна, ако не се смятат 3,5 мм букса за слушалките и micro USB порта за включване към PC. На горния ръб се намира бутона за включване и блокиране на апарата.
Обективът на камерата се намира на задната страна, почти в центъра на корпуса. Подобно разположение не е много удобно и макар че се намира в лека вдлъбнатина, може лесно да се зацапа. Задният капак се отваря трудно, но приляга без процепи и луфтове. Под него се намират слотове за SIM и micro SD карти, като последният поддържа карти до 32 GB.

Sony Ericsson U5i Vivaz е оборудван с литиево – йонна батерия с капацитет 1200 mAh. Заявеното време за работа е 430 часа в режим на готовност и 13 часа в режим на разговор. При тестване от нас в режим на умерено използване смартфонът работи две денонощия.

Екран
Sony Ericsson Vivaz U5i има 3,2-инчов сензорен дисплей и вграден акселерометър. Изображението е качествено и с наситени цветове. Гледането на видео на такъв екран е удобно. Сензорното управление е реализирано нелошо, лентата за превъртане винаги правилно реагира на докосванията. Не така стоят нещата с кинетичното превъртане – по някакви причини то не е реализирано. Жалко, защото то е много удобно и привично за свикналите да използват сензорни устройства. На слънце цветовете избледняват, но изображението си остава видимо.

Използване
Смартфонът работи с платформата Symbian S60 пето поколение. Всички икони са прерисувани и изглеждат много симпатични. Има пет теми на домашната страница и всяка е удобна по своему. Но най- много ни хареса фирмения интерфейс на Sony Ericsson – има пет работни плота, на които са групирани основните приложения и функции.
Най – интересното в Sony Ericsson Vivaz са богатите фото- и видеовъзможности. Неговата 8,1 МР камера е с автофокус и светкавица. Снимките действително се получават качествени, с хубаво предаване на цветовете и рязкост. Времето за вкарване на изображението в паметта е много малко – част от секундата и устройството отново е готово за снимка. Има множество настройки, с помощта на които може да се подобри качеството на снимката. Има и функции за разпознаване на усмивки и лица в кадър, които сработват точно .

Изводи
И така, пред себе си имаме оригинален смартфон на базата на платформата Symbian S60 от Sony Ericsson. По наше мнение е много подходящ за млади хора, които по достойнство ще оценят богатите му възможности за записи на HD–видео, правенето на качествени снимки, а също и нестандартния дизайн .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


8 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.