Samsung S27A850D – революция при мониторите?

Новият монитор на Samsung Electronics – моделът S27A850D, се очакваше с голямо нетърпение от ентусиазираните потребители. Повишеният интерес се дължи на това, че при този 27 инчов модел за първи път се използва мистериозната PLS матрица. Тя бе създадена от инженерите на корейската компания с цел да предложат алтернатива на все по-популярните IPS матрици, използвани при производството на професионални и полупрофесионални монитори за графичен дизайн. Но дали Samsung S27A850D наистина предлага някакви революционни подобрения в качеството на картината? Дали неговият дизайн и характеристики покриват високите изисквания на хората, за които мониторът е инструмент за работа, а не средство за забавление?

Първото нещо, което прави впечатление при Samsung S27A850D е, разбира се, неговият външен вид. Разработчиците са се постарали да осигурят максимален комфорт за потребителите. Рамката е с матово покритие, няма дразнещи цветни надписи, толкова характерни за мониторите от масовия клас. Почти нищо не разсейва погледа по време на работа. Стойката на S27A850D е надеждна, с отлична функционалност. Много важен момент – освен да завъртате и накланяте екрана, можете да променяте и неговата височина, така че не се налага да пъхате книги под монитора. Както стойката, така и корпусът са изработени от качествени материали. Конекторите са напълно достатъчни – два броя DVI-D, DisplayPort, 3+1 от най-новия стандарт – USB 3.0, осигуряващ изключително бърза връзка. Дотук мониторът на Samsung се представя повече от добре.

Екранът на S27A850D е с разделителна способност 2560×1440 – много пиксели, много нещо… Особено, като се вземе предвид, че някои производители радостно щамповат 27 инчови екрани с резолюция 1920×1080. Между другото, Samsung са добавили и специален бонус – PBP. Какво е това ли? Ами това е възможността да се раздели дисплеят на две половини и да се наблюдава картина едновременно от два източника. Много удобно. Samsung S27A850D е снабден и с два специални датчика. Единият променя силата на LED подсветката според степента на осветеност на помещението, другият е интелигентен сензор за движение и изключва монитора, в случай, че пред екрана няма никой. Тук трябва да се внимава, защото става по-трудно да убедите шефа си, че току-що сте станали за да се пораздвижите малко :).

Най-интересното е, естествено, какво качество на картината предлага тази нова PLS матрица на Samsung. Дали е по-добра от познатите IPS? Според направените тестове, представени в подробния обзор на Samsung S27A850D, резултатите са много добри. В някои отношения PLS матрицата наистина превъзхожда IPS панелите. Можем ли обаче да говорим за революция при мониторите, както побързаха да разтръбят редица медии? Отговорът, според мен е – по-скоро не. Виждаме подобрения при някои характеристики, но и дума не може да става за принципно нови технически решения. По същият начин силна рекламна кампания се проведе и в полза на LED подсветката, която обаче при мониторите, предназначени за масовия потребител, не предложи нищо кой знае колко впечатляващо.

Без съмнение S27A850D се превръща в сериозна заплаха за прекия си конкурент – моделът ZR2740w на HP. Да, разработчиците и маркетолозите на Hewlett Packard са допуснали една единствена по-сериозна грешка, но тя ще им струва скъпо… Впрочем, ако проявявате интерес и търсите монитор за графичен дизайн – в тази статия ще намерите пълната информация за HP ZR2740w. Колкото до Samsung S27A850D – това е интересен монитор, който ще ви свърши добра работа в офиса и определено заслужава вашето внимание. Революцията обаче се отлага. Засега.

Христо Христов

Използвани са материали от monitoribg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.