Бойните изкуства – начин на живот, идеология или просто физическа тренировка

Напоследък бойните спортове имат все по-голяма популярност сред млади и възрастни. Причината за това за това е свързана с ученията на контактните спортове. Те осигуряват на едни социална среда, физическо натоварване, начин за разпускане след работа, а също възпитават на дисциплина и учат уважение към противника, лоялност и не на последно място те са изключително добър начин за самозащита и развиване на тялото.

Видове бойни изкуства

Има множество и различни видове бойни спортове, произлизащи от всички краища на света Китай, Япония, Малайзия, Бразилия, Европа и др. Като от най-известните и разпространени са: карете – в разновидностите му, капоейра, бокс, кик-бокс, самбо, джудо, борба, кендо, кунг фу и много др. Поради това разнообразие от контактни спортове всяко си има собствени изисквания към трениращите по повод на облеклото и екипировката която да се използва. Така например в спортове като кик бокса се използват предпазни каски и боксови ръкавици изработени от специални омекотяващи материали целящи да предотвратят от нараняване и контузии както на обучаващият се, така също и на неговият спаринг партньор. В други спортове като айкидо,карате и джудо трениращите носят строго определено облекло наречено кимоно отличаващо се със специфична изработка, материя, плетка на плата от който е направено и други отличителни черти. Разнообразните стилове и начини на преподаване имат и много голямо богатство от удари, ключове, хвърляния, както с голи ръце така и с различни оръжия и предмети, като мечове, копия, вериги, нунджако, пръчки и др.

Опасно ли е?

За безопасност при тренировки всички артикули, който имитират реални оръжия, както и предпазните средства ползвани от спортистите са направени от специални материали, който се отличават с висока степен на поемане на ударите и шокът от тях, целящи предотвратяване на нежеланите контузии и наранявания. В голяма част от съвременните бойни изкуства се употребяват също така и специални тренажори по време на тренировка. Те по своята същност са с различна форма и предназначение. Някой от тях се използват за подобряване на точността или силата на ударите, отработване на различни видове техники или просто за отработване на техниката на изпълнение и бързината. Всичко това е в помощ на трениращия, тъй като с увеличаване на практиката и уменията си, всеки се явява на изпит пред комисия за получаване на квалификационна степен обозначаваща придобитите знания и умения в бойният спорт. Отличителен белег за това могат да са различните колани носени към кимоната от състезателите. За да добиете реална представа за тях натиснете тук

Кое бойно изкуство е за мен?

Изборът на боен спорт е строго индивидуален, диктува се както от разбиранията и предпочитанията, така и от специфичностите на даденият спорт. Дали е бойно изкуство с кръгови или преки движения, дали включва ключове, захвати, хвърляния или работа с оръжия. Всички тези фактори влияят върху цената за практикуването му – докато някой не изискват почти нищо за тренировки, други изискват закупуване на екип, предпазни средства, тренировъчни оръжия, щитове и дори цялостни брони. За това преди да се насочите към практикуването на дадено бойно изкуство да се запознаете с неговата същност и изискванията който то има към трениращите, тъй като може да не ви допаднат някои елементи, или да не отговорят на очакванията Ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.