Сложното предизвикателство на китайското време

Сингапур-Въпреки, че Китай вече отдавна прие грегорианския календар. Това стана факт с основаването на републиката през 1912г. Традиционият китайски календар и зодиака към него все още са актуални и се използват. Най-често за избор на благоприятни дати за празници, сватби, тържества и други. Предвид нарастващото значение на необятният китайски пазар е само въпрос на време някоя компания, производител на часовници да създаде часовник с китайски календар.

Времето изтече и вече имаме подобни часовници. Не е изненада огромният брой продажби на дракони, с помощта на които се празнува китайската лунна година. Но 1 марка Бланкпайн първа се сеща за бъдещите възможни продажби на такъв вид часовник. И ето, че той вече е факт, показващ освен грегорианския и китайския календар, заедно с всички важни дати и събития. Този часовник, който е хем часовник, хем календар е от нов калибар, нова височина, той има възможност за двойно показване на дата, час ден и месец.

Дните според китайското време са разделени на 12  двойни часа, докато на запад всички заен, че денонощието има 24 часа. Всички 12 китайски часове си имат свое наименование и символ. Самият ръчен часовник е много сложен. Той показва двете времена според китайския календар и западното. Но освен това по часовника са изобразени и десетте китайски елемента-дърво, огън, земя, метал и вода. Това са символите на живота. Часовникът показва дата, месец и фаза на луната.

Докато григорианския календар се основава на слънчевия ден, традиционен китайски календар е лунно-слънчев -1 слънчевата година, разделена от лунните цикли е само 290,53 дни. Лунната година е около 11 дни по-кратка от една слънчева година. Всеки месец от китайския календар, включително високосния месец, започва в деня на новолунието, така че дължината му е 29 или 30 дни. Това означава, че повечето години са по-кратки от годината според григорианския календар, а година със скок месец (13 лунни месеца) е по-дълга, което обяснява, например, защо датата на китайската Нова година се различава толкова много от година на година.

Сложността на часовникът, разработен от Blancpain произтича както от количеството информация, което се показва на циферблата и от сложния характер на извършените цикли: може да се сравни само с часовник, който притежава функциите на вечен календар. Хората дори в Китай са със смесени реакции след създаването на часовника. „Циферблатът е невъзможно да се направи и китайския календар е напълно безполезен“, каза Шин Жен Чан, часовник колектор в Сингапур. „Все пак са положени повече усилия, отколкото за часовници просто с дракони, изписани върху циферблата“.

Танкадо Нуматака , добре познат часовник колекционер в Сингапур и главен модератор на онлайн форуми за часовници, пък заяви , че часовника „е повече от креативна идея и е един вид техническа иновация.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 6 = 12

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.