лош холестерол

Кетчуп срещу лош холестерол?

Макар на пръв поглед да изглежда странно, едно много полезно средство за борба с нашия лош холестерол се оказва кетчупът. В действителност тази си слава той дължи на една от основните си съставки – доматите.

Според редица учени именно тяхното действие намалява проблемния лош холестерол. Доматите, наред с цялата гама витамини и биохимични полезни съставки, са изключително богати и на ликопен. На него именно се дължи червеният им цвят.

По своята същност той представлява силен антиоксидант, който буквално разрушава лошия холестерол, отлагащ се по стените на кръвоносните съдове, като същевременно пази клетките от деструктивното влияние на мазнините. След задълбочени проучвания и анализи е доказано, че ежедневната консумация на кетчуп в умерени количества намалява осезаемо стойностните нива на лош холестерол и по този начин предпазва човешкия организъм от проблеми със сърдечно-съдовата система, сърцето и мозъка.

Изследванията сочат, че след консумация на кетчуп в продължение на две – три седмици нивата на лош холестерол видимо намаляват – факт, който внася учудване и смут в научните среди, поради скоропостижните си резултати. Освен на бързото си и позитивно въздействие върху нивата на холестерол в организма, своята масова консумация кетчупът дължи и на изключително оригиналния си пикантен вкус, дължащ се на умелото съчетание на доматен сос с екзотични подправки.

Този изключително апетитен сос е добавка към много ястия в почти всички национални кухни. Родината на кетчупа е Азия, като в оригиналния си вид той се е състоял от риба, гъби, орехи и различни подправки. Веднъж достигнал колонизаторска Англия, той е бил обогатен с доматен сос, а постепенно орехите, рибата и другите му първоначални съставки са отпаднали и са отстъпили място на други, с които днес той ни е известен.

Някои от по-основните му компоненти са доматен сос, а също така захар, сол, чесън, лук, оцет и съответните екзотични подправки – индийско орехче, канела, джинджифил, кайенски и червен пипер, карамфил и др. Важно е да се отбележи, че при покупката на кетчуп трябва внимателно да се чете съдържанието, тъй като в редица марки кетчуп изобщо не фигурират домати.

Такива видове кетчуп не, само че не са полезни, а и не снижават нивото на висок холестерол и до голяма степен само вредят на здравето, заради изобилието си от изкуствени заместители и консерванти. За хората, които предпочитат да се придържат към по-натуралните продукти, трябва да се отбележи, че, наред с кетчупа, благотворно влияние за понижаване нивата лош холестерол в организма ни имат също и свежите домати и доматеният сок.

Публикувано от

Димитър Георгиев

Казвам се Димитър Георгиев и съм копирайтър и SEO оптимизатор. Работата ми е свързана тясно и със SEO копирайтинг и Article маркетинг. Често помагам и на някои от най-големите SEO и Social маркетинг експерти в България. Имам си и собствен хейтърски блог и поддържам своя собствена Директория за статии. Съдружник съм и във фирма за продажба на интериорни решения, подови настилки и паркет - Sunrise паркет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 2 = 3

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.