Всичко за витамините и техните групи

Какво е това витамини?

Понятието витамин се заражда през 1912 година, когато американския био химик Казимир Функ извлича от оризовите люспи, веществото съдържащо витамин B1, и е необходимо за лекуването на болестта берибери, като по-късно му дава името „витамин“.

Витамините са нискомолекулни вещества с органичен характер, спомагащи за пълноценната жизнена дейност на човека и животните и е катализатор на метаболитния процес в организма. Едната група са мастноразтворими витамини, съдържат се повече в храната, те принадлежат от групите А, D, E и К. Също така има и сборни групи А1, А2, D1, D2, D3, D4, D5, D6 и други.

Мастноразтваримите витамини от групи D, Е, К се съдържат в плодовете и зеленчуците, а в продуктите от животински произход можем да намерим тези от А група. Противорахитичният витамин е от група D, той е полезен за растежа на костите ни, зъбите, калцирането и усвояването на калция и фосфора в организма ни.

Витамин С лесно и бързо можем да си набавим от цитрусовите плодове, а също и от зелените зеленчуци.Освен че действа усилващо на имунната система, той помага и за образуването на бели кръвни клетки.Недостатъчен прием на Витамин С ни прави податливи на болест и инфекция. Витамин B1 може да се набавя от пълнозърнестия хляб, свинското и рибата.

Недостатъчен прием на витамин В1 има опасност да стане причина за инфекциозни заболявания, мускулна слабост, а също така и за полиневрит.Витамин В1 е полезен за нервната система. Благодарение на витамин В5 се справяме с инфекциите. Както Б1, така и В5 се съдържа в рибата, свинското и пълнозърнестия хляб.

Голяма потребност от витамини има при бременност, по време на кърмене, физически и умствен труд, ако сме болни от инфекциозни болести и други аспекти от живота ни. Има много комплекси с витамини и минерали, но най-добре е да избираме витамин от реномирани производители, още повече ако той е Български и витамините са на добра цена. Съвета ми към вас потребители е – изберете Български витамини! Те са достатъчно качествени и добри, а също така са много по-евтини от витамините на чуждестранните производители!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


2 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.