Дерматохирургия и профилактика на кожен рак от дерматолог в Стара Загора

Дерматохирургия и профилактика на кожен рак от специалист дерматолог в Стара Загора

Брадавиците представляват доброкачествени кожни образувания, които имат релефна и по-груба структура. Могат да се появят навсякъде по кожата, има случаи, в които засягат половите органи и лигавицата на устната кухина. Появата им не бива да бъде подценявана или да се предприема самолечение. За да избегнете евентуални усложнения, потърсете кожен специалист.

Д-р Диана Иванова е популярен дерматолог в Стара Загора, който споделя, че една от най-честите причини за поява на брадавици е човешкият вирус папиломен. Вирусните брадавици по гениталиите се предават само и изключително по полов път, но се появяват в различни периоди след заразяването.

Друг вид брадавици са тези засягащи възрастовите изменения по кожата, които представляват доброкачествени тумори и имат характерен външен вид. Обикновено са развиват след 35 – годишна възраст, често пъти те са унаследени и появата им е свързани с редица вътрешни заболявания имащи злокачествен характер. Друга причина за появата им са прием на хормонални лекарства, бременност, злоупотреба със солариум, употреба на стероиди и анаболи.

Как се лекуват брадавиците?

Компетентното и професионално мнение на д-р Диана Иванова, известен специалист дерматолог в Стара Загора, е че лечението им е комплексно и включва директно премахване на образуванието или медикаментозно лечение.

Самоизлекуване не се наблюдава и не се препоръчва. Според опитния дерматолог лечението не бива да се отлага, тъй като брадавиците над определен размер се отстраняват хирургично и могат да предразположат към различни по вид усложнения. Могат да претърпят злокачествена трансформация или да заразят кожата в близките участъци.

Възрастовите брадавици са доста не естетични и следва да бъдат премахвани поетапно и през определен период от време. Възможно е да бъдат направени изследвания в насока профилактика на кожен рак.

Лечебни и диагностични методи в насока профилактика на кожния рак

Дерматоскопия – представлява модерен и уникален диагностичен метод, който дава ценна информация за състоянието и особеностите на пигментните петна. Позволява навременно откриване на кожни меланоми – вид злокачествени тумори по кожата.

В модерно оборудвания кабинет на опитния дерматолог в Стара Загора, д-р Диана Иванова могат да бъдат направени необходимите изследвания. Този метод не нарушава структурата и баланса на кожата и се извършва с дерматоскопски уред.

При най-малкото съмнение за промяна във външния вид на бенките по кожата – потърсете консултация при дерматолог.

Всяко съмнително образувание по кожата или промяна във вече съществуващите бенки трябва да бъде консултирано и прегледано от кожен специалист. Мерките, които той ще предприеме са вземане на кожна биопсия и назначаване на хистологично изследване.

Личната профилактика на кожен рак включва използване на слънцезащитни продукти с висок фактор и внимателното излагане на кожата под преките слънчеви лъчи.

Още за профилактиката и лечението на кожен рак можете да прочетете тук: https://dermatolog-ivanova.com/лечение/82/дерматохирургия-и-профилактика-на-кожен-рак

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


3 + = 10

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.