Разположение на жилищната площ

Какво е идеалното разпределение на жилищната площ

В търсенето на идеалното луксозно жилище се налага да се обмислят всички аспекти на покупката, за да не се окаже, че няма да останете доволни.

Повече от добра идея би било да седнете и да напишете на един лист основните си изисквания.

Степенувайте ги, за да може да знаете кои са нещата, с които няма да направите компромис и кои са тези, които може да отметнете с лека ръка.

Какво задължително трябва да имате предвид

Няма как да кажем кое е на първо място, но с помощта на експертите от Fohar.bg ще ви изброим важните според нас неща и така ще ви помогнем да систематизирате желанията си. Цената, която сте склонни да платите обикновено е първото нещо, за което ще се сетите.

След това ще набележите няколко квартала, които ви харесват. Няма как да пропуснете и това колко стаи искате да има новият ви дом. Но когато стане въпрос за това колко стаи ще има дори още по-важно е как ще бъдат разпределени, за да получите максимално ефективност на жилищната площ.

Защо разпределението на стаите в важно

Без значение дали става въпрос за еднофамилна къща в Драгалевци или за апартамент в Бояна, вътрешното разпределение е важно поради няколко причини.

На първо място така се постига ясно разделение на помещенията, спрямо тяхното предназначение. Всички знаем, че спалнята е мястото, на което си почиваме и е добре тя да не е до помещения, които се използват интензивно. Тук имаме предвид както холът ви, така и общите помещения на сградата.

Едно добро планиране не позволява спалнята да бъде до асансьорната клетка, която на практика се ползва денонощно и шумът би могъл на наруши съня ви.

Ако има две спални е въпрос на предпочитания дали да са една до друга или максимално отдалечени. Може и да ви се стори добра идея спалните да са една до друга, ако децата ви са малки. Но в момента в който пораснат това може да се окаже проблем за обитателите и на двете спални помещения.

Трайно наложила се тенденция е да се обединяват трите помещения, които служат за хранене, готвене и забавления. Така в повечето имоти, които са построени през последните години кухнята, трапезарията и холът са едно голямо помещение.

Въпрос на лично предпочитание е как ще оформите отделните зони. Имайте предвид, че когато сте на оглед и то в необзаведен апартамент, стаите определено изглеждат доста големи.

Нашият съвет е да носите със себе си рулетка, за да може да премерите стените и предварително да знаете колко голяма може да бъде кухнята ви или дали ще имате място, което да побере огромния диван, за който мечтаете отдавна.

Доброто разпределение означава да е помислено и за санитарните и обслужващи помещения. Преценете внимателно размерите на банята, особено ако тя е комбинирана с тоалетната. Може и да няма място за всичко, което сте си представяли, че ще поставите.

Един добър архитект ще предвиди и място за т.нар. „мокро помещение“. В него може да поставите пералната машина, сушилнята, прахосмукачката и още куп неща.

Имайте предвид, че ако няма специално предвидено такова помещение, ще се наложи да намерите място на всички тези уреди в кухнята или банята, което допълнително ще намали тяхната площ.

Намерете разпределението, което отговаря точно на вашите нужди

Истината е, че няма универсално правило по което да се каже дали дадено разпределение на стаите е добро или не. Всичко зависи от конкретните нужди на различните собственици.

Но дори и така имайте предвид, че е задължително помещенията да отговарят на определени стандарти, наложени, за да ви гарантират качествен и пълноценен живот.

Публикувано от

Димитър Георгиев

Казвам се Димитър Георгиев и съм копирайтър и SEO оптимизатор. Работата ми е свързана тясно и със SEO копирайтинг и Article маркетинг. Често помагам и на някои от най-големите SEO и Social маркетинг експерти в България. Имам си и собствен хейтърски блог и поддържам своя собствена Директория за статии. Съдружник съм и във фирма за продажба на интериорни решения, подови настилки и паркет - Sunrise паркет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 1 = 4

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.