о-в Бали

Какво трябва да знаем, ако отиваме в Бали

Всеизвестен факт е, че Бали е остров и то тропически. Знаете ли обаче, че се намира точно на пъпа на най-големият архипелаг – Индонезийският, който се състои от над 17 хиляди такива островчета? Това, с което Бали е известен са хилядите храмове. Точно за това е и наричан островът на хилядите храма.

Но нека обърнем внимание на няколко чисто географски факти. Столицата на този прекрасен остров е Денпасар, населението е над 3 милиона (представете си София + близките селца, но на по-голяма площ), почти всички жители са хинди с изключение на няколко процента, които са мюсюлмани. Макар и хинди, жителите определено не почитат кравата като свещено животно. Корените на днешните балинезийци идват от Азия, когато цели племена се преселват на Индонезийския архипелаг още около 25г. преди новата ера. От там насетне историята на Бали е доста богата и цветна, има много заселници, много апетити към това парче земя обградено от вода. Днес е едно от най-примамливите места за почивка.

Освен да се насладите на известните балийски танци, изящната скулптура и дърворезба, ако изберете да прекарате една почивка в Бали обезателно трябва да разгледате следните забележителности след като се отпуснете в СПА-центровете и се отърсите от напрежението, разбира се.

Музеят в Бали ще ви впечатли със невероятната си колекция от цветни релефни маски. Всеки, който ги е видял е пожелал да притежава поне една. Балийският музей ще ви впечатли още с кукли, керамика и платове, които са неповторими и неописуемо красиви.

Дворецът Пемекутан ще ви впечатли чисто исторически със традиционната за Бали архитектура. Построен през 16 век все още носи атмосферата и духа на Бали. Като ориентир, дворецът се намира близо до небезизвестния пазар Кумбасари.

След това може да продължите разходката си със следващата забележителност намираща се наблизо, а именно храм-музеят Пури Пемекутан. Той е сто годишен и има невероятна колекция от древни оръжия като кинжали.

Още около 2 км по-натам може да откриете и дворецът Сатрия. Там ще откриете голяма сцена, която  многократно е представяла на публиката традиционните балинезийски танци с кинжали. Ако държите да видите това пиршество за очите определено предварително трябва да се поинтересувате кога се организира, тъй като специална танцова церемония се провежда на всеки 210 дни по балинезийския календар.

Едно мнение за “Какво трябва да знаем, ако отиваме в Бали”

  1. Столицата на този прекрасен остров е Денпасар, населението е над 3 милиона ,което е много повече от при нас, почти всички жители са хинди с изключение на няколко процента, които са мюсюлмани, ще можем да общуваме с тях и да научим някоя нова дума, което е голям плюс, дори и едно здравей или благодаря на техният език ще ги трогне. Макар и хинди, жителите определено не почитат кравата като свещено животно. Корените на днешните балинезийци идват от Азия. Кравата си е крава едно време може да е било друго , но вече сме 21 век. Страхотна статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


4 + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.