Дълготрайна издръжливост на Li-Ion батерии за лаптоп

Лаптопите са така наречените преносими компютри. Преносими са заради своите лаптоп батерии, изчистен дизайн и малко тегло, които им осигуряват лесна преносимост. В днешно време приблизително всички батерии за лаптоп, които се употребяват предимно са така наречените акумулаторни литиево йонни батерии с n на брой клетки. Същественият им проблем е, че разполагат с ограничен период от време, през които могат да се използват, без да са включени към захранването. Лесно ще съхраним енергията на батерията за по-дълго време при експлоатация ако се съобразим със следните указания:

– Понижете яростта на екрана, изключете всички приложения, които няма да използвате, за да спечелите още няколко минути време.

– Ако имате намерение да гледате филми и да го догледате, е желателно да го зареждате от HDD-то, а не от сд устройството. Защото докато компютъра ви чете филма от СД диска, разхода ви на енергия отново се покачва.

– Ако сте махнали батерията и няма да работите с нея за неопределен период, хубаво е да има заряд до 40%.

– Дръжте батерията си на прохладно място, ако не я ползвате. Хладилникът е подходящо място, но задължително, преди да я поставите там я пакетирайте в пластмасова торбичка. Категорично забравете, след като я махнете от там на момента да я инсталирате в лаптопа, необходимо е да изчакате температурата й да стане равна на тази в стаята.

– При по-малка активността хард диска, по-нисък ще е и разхода на консумираната енергия. Правете му чести дефрагментации, така ще се ускори процеса на работа.

Основният въпрос, който си задават много хора е „До колко е добре да оставят лаптоп батерията или да я извадят?“. При първия вариант: при хипотетичен проблем с електрозахранването лаптопа ще продължи да работи, а вие ще можете да съхраните нещата си. Въпреки всичко минусът е високата температура, която има отрицателно действие върху батерия. При втория вариант: запазвате живота на батерията за по-дълъг период от време, докато минусът е при евентуален токов удар вие ще изгубите безвъзвратно всичко, което не сте успели да съхраните.

Ако полагате необходимите грижи за НР лаптоп батерията ви, тя ще остане в изправност за употреба дълго време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 6 = 7

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.