Озеленяване от Унигардън: Билкова градина

Все повече хора и цели общности по света започват да мислят и да създават многопластови неща в контекста на красивото озеленяване. Наблюдава се стремеж към многофункционалното, към нещата, които са перспективни във времето. От друга страна, както в самото озеленяване, така и във всякакви други области, се усеща носталгия към миналото и желание за връщане назад, желание за близост с природата.
Изграждането на декоративни градини с участието на лечебни растения е модерна тенденция при озеленяване на зелени площи в целия свят, именно поради тези стремежи на хората. Те са се развивали като отделно понятие от другите градини през вековете, използвани за отглеждане на зеленчуци, цветя, плодове и лекарства.

По време на средновековните периоди, монаси и монахини постепенно придобивали медицински познания и отглеждали нужните билки в градините, което поставило началото на т.нар озеленяване с двойна стойност.

Билковите градини са изключително популярни през последните години и у нас. Аранжирането на цветя, билки и подправки и въобще включването им в проектите за озеленяване придава на всяко зелено пространство свежест и оригиналност. Голяма част от тези растения са многогодишни като с течение на годините стават по-живописни и красиви.

Освен чисто естетическа функция в контекста на озеленяването, билковите градини създават екологично чисти продукти, които могат да бъдат използвани във всяко домакинство. Друга положителна страна е неповторимата комбинация от свежи аромати, които се носят от тези градини, поради което се наричат още ароматни. Те създават усещането за естествена природна среда и изострят сетивата на всеки наблюдател.

Билките са много подходящи при озеленяване на цветни площи. Те са изключително лесни за поддържане и не са взискателни към условията на почвата. Не е добре обаче да се разполагат на твърде мочурливи или заблатени места. Също така трябва да се има предвид, че е добре растенията да са на полуслънчево място, където да ги огрява пряка слънчева светлина поне 4-5 часа в денонощието.

Изключително подходящи за билкови и ароматни градини при озеленяване са видовете като лавандула, равнец, мащерка, здравец, босилек, естрагон, кантарион, иглика, салвиа, розмарин, мента, маточина, маточина и други. Всички тези растения имат освен високи декоративни качества и лечебни свойства, но и прекрасни аромати. Те са тясно свързани с българските традиции, което ги прави и много подходящи при озеленяване на градини и дворове с традиционни българско строителство.

В последно време все по-често билките се засаждат дори в саксии, като се отглеждат и на терасите, а понякога и директно в кухнята. Най-важното в случая е обаче, че лечебните растения набират все повече популярност и в масовото озеленяване на дворове и градини, като създават неповторим декоративен ефект и усещане за природна среда.

Ако искате да създадете съвършената градина и имате нужда от професионалисти в областта на проектиране, изграждане и озеленяване на зелени площи? Ако държите на красотата, то търсенето ви на фирми за озеленяване може да приключи, ако потърсите фирма Унигардън – експертите при озеленяване.

Публикувано от

Димитър Георгиев

Казвам се Димитър Георгиев и съм копирайтър и SEO оптимизатор. Работата ми е свързана тясно и със SEO копирайтинг и Article маркетинг. Често помагам и на някои от най-големите SEO и Social маркетинг експерти в България. Имам си и собствен хейтърски блог и поддържам своя собствена Директория за статии. Съдружник съм и във фирма за продажба на интериорни решения, подови настилки и паркет - Sunrise паркет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 2 = 11

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.