Алтернативи при лечение на рак на простатата

Ако вие или ваш близък сте били диагностицирани с рак на простатата може би ще искате да узнаете какви са възможностите за лечение на тази болест. Ще ви кажа всички възможни методи и рисковете, които те крият.

Вашият лекар трябва да прецени точно кой метод да използва за лечение, след като се запознае с всички резултати от изследванията. Определянето на точното лечение зависи от степента на развитие на рака, като ранното откриване е от решаващо значение, защото тогава може да се даде над 90% гаранция за напълно възстановяване, а и възможностите са много повече. При последната фаза (Т-4), когато ракът се е разпространил и към другите органи възможностите са ограничени, както и шансът за излекуване. Факторите, от които зависи вида лечение на рак на простатата са възраст, здравословно състояние и лични предпочитания на пациента.

Операция

Съществуват няколко вида хирургически намеси, които могат да се приложат в зависимост от това колко е напреднал рака.

  • Простатектомия – означава премахване на простатата. Прилага се в ранните фази, когато ракът е ограничен само в простатната жлеза.
  • Тазова лимфна дисекция – при нея се премахват лимфните възли и се препоръчва за пациенти в междинните етапи на рак на простатата.

При мъжете, чийто рак е в напреднал стадий може да се използва трасуретрална резекция. Това ще облекчи симптомите на обструкция на пикочните пътища, причинена от уголемяването на простатата.

Макар, че тези процедури имат своите предимства, нежеланите реакции могат да бъдат много неприятни. Срещат се проблеми като уринарна инконтиненция и импотентност.

Терапия с радиоактивни частици

Рентгеновата терапия, независимо дали е направена външно чрез фокусиран радиационен лъч, или вътрешно чрез имплантиране на миниатюрни радиоактивни частици, е изключително ефективна при лечение на пациенти с напреднал рак на простатата. Този метод също може да доведе до импотентност, както и до възпаление на пикочния мехур и ректума.

Химическа обработка

Хормонална терапия се използва за забавяне растежа на тумора, чрез промяна на нивото на хормоните в тялото или блокиране на рецепторите. Това е често използван метод при напредналата фаза на рак.

Химиотерапията включва вкарване на химически вещества, които са силно токсични за раковите клетки в тялото. Използва се, когато хормоналната терапия се окаже неефективна. Може да облекчи болката и контролира растежа на тумора, а се използва и след оперативната намеса за унищожаване на евентуално останали ракови клетки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


8 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.