Дали късното лягане вечер може да причини акне?

Имате важна презентация в офиса рано сутринта, но все още не сте я завършили. Какво правите обикновено? Давате всичко от себе си за да я довършите, без значение че са ви останали само 1-2 часа за сън. Когато се събудите и се погледнете в огледалото установявате с ужас, че по лицето ви са се появили множество пъпки. Но каква е причината за това, дали късното лягане е причинило акне? Отговорът е по-скоро „Да“.

Въпреки, че няма доказателства за пряката връзка между появата на акне и лишаването от достатъчен сън, проучванията показват недоспиването влошава състоянието на кожата.

Поражения на недостатъчният сън върху здравето

Ако много често ви се случва да си лягате късно вие лишавате тялото си от необходимото му време за възстановяване на силите и това води до:

  • стрес
  • повишаване на вероятността от поява на възпаления
  • увеличаване на инсулиновата съпротива
  • депресия

Връзка между тези неблагоприятни последици и появата на акне

  • Както ви е известно, стресът е една от основните причини за поява на акне. Повишеният стрес води до стимулиране на надбъбречните жлези, които са отговорни за производството на андрогени. Отделянето на тези хормони в организма предизвиква формирането на акне. Стресът също така се отразява на имунната система и така и пречи да се справи по-бързо с проблема.
  • Липсата на сън и възпалителните процеси са в пряка зависимост, защото при недоспиване се образуват цитокини (вещества водещи до поява на възпалителни процеси). Както знаем акнето е вид възпаление на кожата и то може да се появи именно заради тези цитокини.
  • Инсулиновата резистентност е състояние, при което тялото трябва да произвежда повече инсулин за да може да поддържа нивото на кръвна захар. Повишеното ниво на инсулин води до свръх производство на себум, който е една от основните причини за поява на акне.
  • Депресията създава негативни нагласи и това оказва негативно влияние върху здравето като цяло.

Както видяхме, недоспиването не е в пряка зависимост с появата на акне, но то причинява други проблеми, които са фактори за образуването му и следователно все пак липсата на сън има поне косвено влияние върху това здравословно състояние. Затова дайте си почивка и не натоварвайте излишно тялото си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 7 = 2

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.