Остеопороза – причини, симптоми и усложнения

Остеопороза е медицински термин за болест на костите, която ги прави тънки, крехки и с много дупки в тях (приличат на гъба за баня) и така те стават изключително чупливи. Най-засегнати от от заболяването са гръбначния стълб, китките и бедрените кости (счупването на последните води до изключително висока смъртност). С напредването на възрастта опасността от развитие на остеопороза значително се увеличава.

Болестта на костите засяга милиони възрастни хора, обикновено след 60 – тата година. Въпреки, че най-много от нея страдат жените, не е необичайно да се прояви и при мъжете. Остеопорозата може да се развива дълго време преди засегнатият от нея да разбере, че е бил атакуван. Ако не се правят профилактични прегледи на костната плътност, болестта може да се установи едва при костно счупване след незначителен удар или леко падане. Други симптоми на остеопороза са постоянните болки в гърба и извиване на гръбнака.

Причини за възникване на остеопороза

Средният процент на загуба на костна тъкан при жените, които не са достигнали менопаузата всъщност е доста малък. След хормоналните промени настъпващи след 45 годишна възраст обаче, загубата става 1-2% годишно. Причина за това е рязкото понижаване нивото на хормона естроген в тялото. Естрогенът е важен елемент от защитата на скелета и помага за образуването на костните клетки. След менопаузата може да се счита, че тази защита напълно изчезва.

Други причини за остеопорозата са наследственост и начин на живот. Високите и слаби белите жени с руса коса и азиатките и тези с анамнеза за остеопороза са най-висок риск от заболяване на костите. Поведенческите причини за увеличаване на риска от „порести кости“ са тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, продължително обездвижване и малка консумация на млечни продукти.

Симптоми и усложнения в следствие на остеопороза

Остеопорозата е отговорна за множество костни фрактури, значителна болка, понижено качество на живота и загубени работни дни. 35% от страдащите от счупване на бедрената кост се нуждаят от специални медицински грижи за много дълъг период от време. Пациенти в напреднала възраст могат допълнително да развият пневмония и кръвни съсиреци във вените на краката поради продължителното залежаване, които могат да достигнат до белите дробове (получава се белодробна емболия) или до сърцето (инфаркт).

Ако остеопорозата се открие и лекува навреме, тогава пациентът може да се оправи напълно и да води нормален живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


8 − = 3

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.